La revolta catalana contra Napoleó, al SÀPIENS de novembre

Recordem la ferotge resistència que els catalans van oposar contra la invasió napoleònica de Catalunya

'Catalunya en peu de guerra', portada del SÀPIENS de novembre
'Catalunya en peu de guerra', portada del SÀPIENS de novembre
27 d'octubre del 2023

El 1808, Catalunya es va veure involucrada, inevitablement, en el projecte de Napoleó Bonaparte de controlar Europa. L’emperador francès no s’havia plantejat, però, que la invasió del Principat pogués suposar cap problema seriós per al seu exèrcit. I allò que es pensava que seria una plàcida passejada militar va acabar complicant-se. 

Al SÀPIENS de novembre, que arriba avui al quiosc, recordem la ferotge resistència que els catalans van oposar contra l’exèrcit de Napoleó. Ho fem en un reportatge signat per Gustau Nerín i assessorat per Maties Ramisa en què us expliquem per què les tropes franceses no van aconseguir mai dominar tot el territori català. 

Un article en què descobrireu que l’imperi va haver de gastar moltes energies, tropes i recursos per ocupar-lo i conservar-lo, i va haver de fer front a la insubmissió de la població civil, a pagesos, nobles, clergues, miquelets i sometents alçats en armes durant tota la guerra del Francès. Però ni fent servir la catalanitat com una eina d’atracció no es van guanyar la simpatia del poble ocupat. 

I això només és l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.

Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI