OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!

Revista

Portada del número 260 de SÀPIENS (novembre 2023)
Sàpiens núm. 260. Novembre 2023

Catalunya en peu de guerra

La ferotge revolta dels catalans contra l'exèrcit de Napoleó

En aquest número
Desforestació de l'Amazones

Actualitat

SOS Amazònia

En només cinc anys, l’anomenat pulmó del planeta podria arribar a 23,7 milions d’hectàrees desforestades, una àrea que gairebé equival al territori que ocupa l’Equador. La tala d’arbres descontrolada té, com a conseqüència, diversos problemes que han posat en una situació de risc extrem l’espai forestal més gran del món.

Germán Aranda

Borja de Riquer

Entrevista

Borja de Riquer, Premi d'Honor de la Història: "Els bons historiadors han de tenir una gran curiositat intel·lectual"

Catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els estudis de Borja de Riquer sobre el catalanisme polític, en general, i sobre Francesc Cambó, en particular, han suposat un abans i un després en la historiografia catalana. A la seva gran capacitat de recerca i de divulgació, s’hi suma una docència apassionada que ha despertat moltes vocacions. El 2023 ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de la Història dels Premis SÀPIENS. 

Clàudia Pujol (text) i Enrique Marco (fotografies)

Àlbum de cromos en català 'Història de Catalunya' (1932), de Juncosa

Actualitat

La febre dels cromos

Tots recordem haver començat alguna col·lecció de cromos. Acabar-la ja era una altra cosa! Aquest entreteniment infantil, que té l’origen a mitjans del segle XIX, amb l’aparició de la cromolitografia, avui és un negoci mundial, relacionat especialment amb el món de l’esport, i que mou milions de dòlars.

Lluc Casals

Escena de la guerra del Francès

Reportatges

Catalunya en peu de guerra

Napoleó no s’havia plantejat que la invasió de Catalunya pogués suposar cap problema seriós per a l’exèrcit francès. Però allò que es pensava que seria una plàcida passejada militar va acabar complicant-se. Les tropes franceses no van aconseguir mai dominar tot el territori català. Ni fent servir la catalanitat com una eina d’atracció no es van guanyar la simpatia del poble ocupat. 

Gustau Nerín (text) i Maties Ramisa (assessorament)

Interior del Gran Teatre del Liceu

Reportatges

Liceistes i 'cruzados'. La guerra entre els aficionats del Liceu i del Principal

El 1847, la inauguració del Gran Teatre del Liceu va desfermar a Barcelona una competició rabiosa entre els partidaris d’aquest nou equipament i els del Principal o Teatre de la Santa Creu, que existia des del segle XVII. 

Alfred Bosch

Adolf Hitler saludant les tropes alemanyes l'abril del 1932

Reportatges

El cop de Múnic

Fa un segle, un partit polític d’àmbit regional va fracassar en l’intent de fer un cop d’estat, a Baviera. Era el primer pas per apoderar-se d’Alemanya i restaurar l’honor d’un país que havia estat humiliat a la Primera Guerra Mundial i en el Tractat de Versalles. Malgrat el fiasco, el líder del partit nazi, Adolf Hitler, va assolir notorietat i va iniciar el seu ascens.

Jordi Mata

Zhang Heng

Reportatges

El primer sismògraf

Molt abans de conèixer l’existència de les plaques tectòniques, el xinès Zhang Heng ja va inventar un mecanisme per alertar el govern dels terratrèmols que es produïen a centenars de quilòmetres. 

Júlia Mas (text) i Anna Busquets (assessorament)

Retrat de Francisco Franco

Reportatges

El testament amagat de Franco

El 1968, set anys abans de morir, el dictador va firmar un document de darreres voluntats que va romandre ocult als espanyols durant quaranta-quatre anys. Un testament que atorgava a la seva esposa i a la seva filla 4,7 milions d’euros. Però com va poder acumular aquest capital Francisco Franco?

Joan Esculies

Il·lustració de 'Chambers Book of Days' que representa una truja i els seus garrins sent jutjats per l'assassinat d'un nen, el 1457

Reportatges

Animalades de la justícia

En època medieval, no era estrany veure gossos, rates, porcs i, fins i tot, un papagai davant d’un jutge. Durant segles, diverses espècies van ser sotmeses a lleis pensades per i per a les persones, perquè, segons la mentalitat medieval, els animals tenien consciència moral i distingien el bé del mal igual que els humans. 

Jordi Mata

Vallromanes en carro

L'Experiència

Vallromanes en carro. Una màquina del temps sobre rodes

Recorrem els escenaris històrics d’aquest poble del Vallès Oriental, un paratge natural a pocs quilòmetres de Barcelona, tal com ho feien els seus antics habitants: en un vehicle tirat per cavalls.

Genís Casanovas (text) i Dani Codina (fotografies)

Joaquim Albareda

Llibres

Joaquim Albareda: "Els catalans van seguir lluitant per les seves llibertats després del 1714"

Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), presenta una obra decisiva per al coneixement de la Catalunya del segle XVIII. Vençuda però no submisa (Edicions 62) ressegueix per primera vegada tots els moviments de dissidència i de lluita política que els catalans, malgrat la forta repressió, van protagonitzar contra les autoritats borbòniques.

Maria Coll (text) i Enrique Marco (fotografies)

Il·lustració del conte 'No seràs lliure si no fas por'

El conte històric

No seràs lliure si no fas por

“L’avi deia que no podies ser lliure si no feies por. Ell va néixer pagès de remença i patia abusos i humiliacions.” Jordi Molist és autor d’obres com Promet-me que seràs lliure (2011), La reina sola (2021) o El batec del mar (2023). Ha guanyat els premis Fernando Lara i Alfons X el Savi de novel·la històrica.

Jordi Molist (text) i Pep Boatella (il·lustració)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto