OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!

Revista

Portada 160 -  Il·lustració: Pep Boatella
Sàpiens núm. 160. Setembre 2015

Dossier especial Onze de Setembre: mil anys de català

En aquest número

DE REGAL

El primer 'Patufet'

De franc amb l'especial us oferim un fragment del primer número de la revista infantil més estimada

Al costat d'aquest número especial de l'Onze de Setembre us regalem una reproducció del setmanari 'En Patufet', que va sortir el 3 de gener del 1904. Aquesta revista infantil il·lustrada es va publicar des de llavors fins el 1938, va tenir una gran popularitat i, a través dels 1.806 números de la primera etapa, va ensenyar a llegir i escriure en català a gairebé tres generacions, fins a la prohibició franquista de les publicacions en català.

Una nova llengua per a un país nou

L'origen d'una llengua mil·lenària i amb vocació universal

El dia que Carlemany va decidir recuperar l'ús del llatí clàssic a les administracions del seu vast territori el va sentenciar a mort. L'abisme que hi havia entre la llengua que escrivien els notaris i llegien les elits i la que parlava el poble es va fer tan evident que la gent per primer cop va prendre consciència d'una identitat lingüística pròpia.

Víctor Farradellas (text)

L'esplendor medieval

La consolidació de la llengua i els seus primers textos literaris

A partir del segle XIII es va produir la gran expansió política de la Corona d'Aragó per la Mediterrània. Aquesta embranzida va permetre al català emancipar-se de l'occità i assolir una gran maduresa formal com a llengua literària. Amb les aportacions de Ramon Llull i amb el suport propagandístic de la Cancelleria Reial, no hi va haver cap gènere que es resistís a una llengua que vivia temps d'esplendor.

Antoni Janer (text)

Vigor a l'ombra del 'Siglo de Oro'

L'inici d'una convivència difícil amb la llengua de l'imperi que dominava el món

A partir del segle XV, episodis polítics i factors econòmics molt diversos van propiciar que el català comencés a perdre prestigi en les esferes properes al poder. Això, de retruc, va afectar la producció literària culta, ja que molts autors van emmirallar-se en el 'Siglo de Oro' que es desenvolupava a Castella. Ara bé: en l'àmbit popular i institucional, la llengua va mantenir el vigor de sempre; era la llengua oral per excel·lència i l'oficial en tota mena de documents quotidians. En cap cas va passar per un període de decadència quant als seus usos socials.

Arnau Cònsul (text)

Borbons contra el català

L'intent absolutista d'anihilar la llengua

El 1717, un any despres de la publicacio del Decret de Nova Planta de Catalunya, els nous corregidors borbònics van rebre unes instruccions precises sobre quina havia de ser la seva actuació pel que feia a la llengua. Al llarg del segle XVIII, aquests funcionaris van aplicar amb diligència un programa dissenyat específicament per aconseguir la plena substitució del català pel castellà.

Agustí Alcoberro (text)

L'impuls de la Renaixença

La progressiva represa del català com a llengua culta

Catalunya no va restar al marge dels aires romàntics que es respiraven a Europa. Aquest esperit va dur els intel·lectuals de l'època, de Rubió i Ors a Jacint Verdaguer, a reivindicar el país i la seva llengua. Un procés que, sense pretendre-ho, va assentar les bases del futur catalanisme polític.

Jordi Mata (text)

Una llengua de masses

El català, símbol d'identitat nacional a la primeria del segle XX

En un país immers en la conflictivitat social, l'esclat tecnologic i els canvis en les formes d'oci, el català va esdevenir una llengua amb vocació nacional. Tot i les prohibicions de Primo de Rivera, va ser una època de grans avenços: des de la fixació ortogràfica de Pompeu Fabra fins a l'establiment de l'escola en català.

Maria Coll (text)

"¡Hable en cristiano!"

Persecució i resistència del català durant el franquisme

Franco creia que si eliminava de soca-rel el catala de la vida pública, posaria fi també a la identitat nacional del poble català. Amb aquest propòsit va engegar un veritable genocidi cultural, ajudat pel fet que gairebé tots els intel·lectuals catalans vivien exiliats. Amb tot, res no podia impedir que el català es parlés dins les cases i que seguís publicant-se clandestinament.

Cristina Masanés (text)

El camí a la normalitat

La recuperació del català en tots els àmbits de la societat

L'ensenyament, les institucions i els mitjans de comunicació han estat la base on s'ha assentat l'expansió del català durant la democràcia. Una tríada que ha assolit grans fites, algunes de les quals amb tan èxit que de nou volen ser anorreades des dels poders estatals.

Pere Puig (text)

ESPECIAL

Una mala salut de ferro

Una mirada panoràmica a l'estat actual de la llengua arreu dels països catalans amb experts lingüistes de tot el territori

Hem entrevistat a especialistes de la Franja, la Catalunya del Nord, les Illes, el País Valencià i l'Alguer per conèixer l'estat del català en tota la seva extensió geogràfica.
  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto