OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!

Revista

Portada 166
Sàpiens núm. 166. Març 2016

Els orígens del gihadisme

En aquest número

Aquest mes de regal...

Segon lliurament dels papers d'Àvila

Aconsegueix de franc amb la revista un nou plec de documents catalans custodiats per l'Arxiu Militar d'Àvila

Aquest mes de març t'oferim de regal amb la revista el segon lliurament de documents catalans que es troben encara avui en dia a l'Arxiu Militar d'Àvila. En aquesta ocasió, els textos tenen una especial rellevància cultural. Per exemple, podreu llegir el projecte original per crear l'Institut de les Lletres Catalanes o un informe sobre l'estat del patrimoni artístic i les iniciatives per salvar-lo. També hi ha un curiós document sobre els plans de sanejament del barri antic de Barcelona.

Per què passa?

Crim i càstig a l'era Putin

L'opac funcionament del Kremlin i el complex procés de transformació de la 'nomenklatura' soviètica

La sentència recent del jutge britànic Sir Robert Owen en la qual assenyala que "probablement" el president rus Vladimir Putin va ordenar la mort de l'exagent del KGB Aleksandr Litvinenko el 2006 a Londres, recupera el com i el qui del procés de transformació de la 'nomenclatura' soviètica en l'elit econòmica i política russa.

Llibert Ferri

L'entrevista

Santiago Niño-Becerra: "Hem endarrerit la crisi vint anys, però ara tenim un deute que no es pot pagar"

És un dels economistes més mediàtics, cèlebre per posar en qüestió el discurs dominant sense por de resultar políticament incorrecte. Ara aplica la seva visió lúcida i irònica a la història (econòmica) d'Occident

A "La economía. Una historia muy personal" (Los libros del lince, 2015), el professor Niño-Becerra fa un repàs històric en què comenta frases de personatges cèlebres de cada època per oferir la seva particular visió de l'economia. L'obra ja ha venut més de 10.000 exemplars i segueix el mateix camí que la seva trilogia sobre l'actual crisi econòmica, que ja va pels cent mil llibres venuts.

Àlex Novials

Reportatges

Els orígens del gihadisme

Les arrels històriques d'un fenomen que trasbalsa el món

Xiïtes i sunnites; Khomeini i Saddam; Hezbollah i els Germans Musulmans; Bin Laden i els talibans; Al-Qaeda i Estat Islàmic. Rere aquesta enumeració de noms esmentats un dia rere l'altre pels mitjans s'amaga la no sempre ben explicada història sobre els orígens de l'islamisme radical i el paper que hi han tingut les potències internacionals. Un fenomen que es gesta des de fa 30 anys, que va viure el seu punt d'inflexió l'11 de setembre del 2001 i que ara es troba en plena mutació.

Per Arnau Cònsul, amb l'assessorament d'Antoni Segura

Reportatges

Arnau de Vilanova

El gran metge català del segle XIII va enlluernar reis i papes amb una visió més moderna i empírica de la pràctica mèdica

Una de les grans figures de la ciència i el pensament medievals va ser un català d'origen incert que va morir davant les costes de Gènova l'any 1311. La seva passió per la medicina va enlluernar reis i papes, i va ser un dels pioners, ja al segle XIII, d'una nova manera empírica i més moderna de fer medicina. Arnau de Vilanova fou un avançat del seu temps que no sempre va ser entès.

Per Cristina Masanés, amb l'assessorament de Jaume Mensa

Reportatges

Els últims dinosaures

Explorem els jaciments dels Pirineus, que han atret l'interès de la comunitat científica mundial per la vàlua de les troballes

La vàlua dels ous, petjades, rastres i ossos de saures que s'han anat trobant als jaciments catalans en els darrers cent anys han atret l'atenció de la comunitat científica internacional. I ho han fet no solament pel seu volum i bon estat de conservació sinó també perquè ens parlen dels dinosaures que vivien just abans de la seva extinció.

Per Sònia Casas, amb l'assessorament d'Àngel Galobart

Reportatges

La bombolla del Mississipí

L'inventor del paper moneda va provocar el primer daltabaix financer d'època moderna, que va portar França del luxe a la bancarrota

L'escocès John Law és conegut com l'inventor del paper moneda a Europa. Ell, però, també va ser el protagonista de la primera bombolla financera de França. En un parell de mesos el país va passar de l'embriagadora riquesa a la bancarrota.

Per Maria Coll, amb l'assessorament de Llorenç Ferrer

Reportatges

De què va morir Benítez?

Vida tèrbola, error mèdic, opacitat informativa... Revivim, amb Frederic Porta, l'enigmàtic final de la llegenda blaugrana dels anys seixanta

Una estrella de vida tèrbola, un club carregat de problemes, la dictadura i l'opacitat informativa... Com sintetitza Manel Tomàs, del Centre de Documentació del Barça, aquests van ser els ingredients del còctel explosiu de la tràgica i enigmàtica mort del jugador blaugrana.

Per Frederic Porta

Viu la història

Fugir del feixisme

El MUME ofereix un recorregut per totes les etapes de l'exili

Viu la història

La moneda a la Roma imperial

Exposició en la qual Tarragona rememora el seu passat imperial a partir de les divises

Viu la història

Abans del folre i les manilles

Seguim l'empremta religiosa i artística de jueus i cristians a Valls, a l'Alt Camp

Al segle XII els comtes catalans van conquerir els territoris que quedaven entre el Llobregat i l'Ebre, fins llavors terra de frontera o domini musulmà. Amb la repoblació d'aquests indrets es fundaria Valls, que ben aviat destacaria pel seu dinamisme comercial. Passegem pels carrers més antics de la ciutat per reviure la seva història.

Victor Farradellas

Enric Calpena entre fantasmes

Obra i obrers en lluita

Revivim la representació d'una polèmica funció teatral el 17 de maig del 1857 a Mataró

Enric Calpena

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto