Charité, la història d’Alemanya des d’un hospital

Autor
Toni de la Torre
Charité
Dorothee Schön
Alicia von Rittberg, Justus von Dohnányi, Matthias Koeberlin
'Charité'

Molt sovint,les sèries històriques prenen com a eix una biografia. Però els personatges històrics tenen una vida limitada. Un altre tractament, menys habitual, és prendre com a eix una institució, que sovint sobreviuen a les persones que en formen part i uneixen diferents períodes històrics. Això és el que fa la sèrie alemanya Charité, que està ambientada al conegut hospital homònim de Berlín i que va esdevenir molt important a partir del segle XIX, unint medicina, ensenyança i investigació.

La sèrie se situa en un punt fascinant: l’any 1888, quan l’hospital viu un moment de molta activitat com a conseqüència de malalties infeccioses com la tuberculosi i els accidents que pateixen els treballadors a les fàbriques de la Revolució Industrial. A més, hi treballen futurs premis Nobel: Robert Koch, Rudolf Virchow, Emil von Behring i Paul Ehrlich. Per introduir-se en aquest context, la creadora de la sèrie, Dorothee Schön, fa servir un personatge anònim, una noia jove a qui han d’operar urgentment i que acabarà formant part de l’equip de l’hospital.

El punt fort de la sèrie és com avança per diferents èpoques. A la segona temporada, l’hospital està sota el control del règim nazi. I a la tercera temporada, la sèrie ja és a l’any 1961, és a dir, ha explicat pràcticament un segle de la història d’Alemanya, i narra les conseqüències que té la construcció del mur de Berlín per a l’hospital.

Us agradarà si...

Valoreu el fet de poder viatjar per diferents moments històrics, coneixent diferents personatges i vivint l’evolució del país per sobre del fet de seguir un personatge concret temporada a temporada.

Us agradarà Si...

Valoreu el fet de poder viatjar per diferents moments històrics, coneixent diferents personatges i vivint l’evolució del país per sobre del fet de seguir un personatge concret temporada a temporada.

Aquest article es va publicar en el número 235 del Sàpiens (octubre 2021)