The Spectacular

Autor
Toni de la Torre
The Spectacular
Willem Bosch i Pieter Kuijpers
Hadewych Minis, Aoibhinn McGinnity...
'The Spectacular'

Fa només uns mesos, el Tribunal Suprem espanyol va anul·lar les condemnes a dos antics membres de l’IRA detinguts a les Illes Canàries i declarats culpables de blanqueig de capital. Les proves que van presentar les autoritats britàniques no eren suficients per fonamentar una condemna. Però no eren dos exmembres de l’IRA qualssevol. Es tractava de Donna Maguire i Leonard Hard.

Ella és més coneguda com a Àngel de la Mort, el sobrenom d’una dona que va ser considerada la més perillosa d’Europa. La seva figura inspira The Spectacular, una sèrie holandesa que explica una part poc coneguda de la història de l’IRA: la seva activitat a Europa. La sèrie comença l’any 1989, amb els atemptats de l’organització contra soldats britànics que havien estat destinats a la regió fronterera de Limburg (Holanda). Els agents de policia neerlandesos encarregats del cas decideixen comptar amb l’assessorament d’una acadèmica que ja havia avisat que l’IRA acabaria actuant en aquella zona. I quan comença la investigació s’estableix el lligam entre els atemptats i Donna Maguire. Part de la sèrie es basa en la fascinació que l’acadèmica sent per l’Àngel de la Mort i en el joc que s’estableix entre totes dues dones, que pot recordar una mica Killing Eve, però amb un to molt més dramàtic i amb els fets històrics com a base per moure els personatges. El resultat és un thriller interessant i que atrapa.

Us agradarà si...

Voleu veure un thriller sobre terrorisme a l’estil europeu, que en comptes de buscar l’efectisme de les sèries nord-americanes es cou a foc lent.

Aquest article es va publicar en el número 245 del Sàpiens (agost 2022)