
Inspirant-se en la frase que presideix la tomba de Climent Garau, el darrer batlle republicà de Porreres (Mallorca), executat el 23 de setembre del 1936 pel règim franquista, “Contau el que va passar l’any 1936 perquè ho diran i no ho creuran”, Antoni Janer recull en aquesta obra setanta-cinc reportatges sobre la repressió franquista a les Illes i documenta aspectes encara silenciats de la repressió.

Quan els historiadors es pensaven que d’Adolf Hitler ja se sabia tot, la descoberta dels dietaris del doctor Theodor Morell, metge personal del dictador, ha obert una nova perspectiva que Eric Frattini radiografia. Segons aquests documents, el líder nazi patia canvis d’humor, Parkinson i problemes gastrointestinals i de pell i, per combatre aquests afectes, prenia estimulants, hormones, cocaïna, esteroides i belladona.

Disset anys després de la seva publicació, Comanegra recupera aquesta biografia de Paco Candel, que Genís Sinca va escriure un any després de la mort de l’autor d’Els altres catalans. Aquesta és la història d’una vida dedicada a la literatura i a la construcció de Barcelona, un relat que el periodista manresà va trenar després de set anys conversant amb ell, llegint la seva obra i entrevistant persones del seu entorn.

L’any 1964, es va enlairar la Mariner 4, la primera nau que va passar relativament a prop de Mart. Encara que feia temps que s’havia descartat la presència d’alienígenes en aquest planeta, la qüestió sobre la presència de vida intel· ligent fora de la Terra sempre ha estat motiu de debat. En aquest llibre, Joan Anton Català Amigó va més enllà i es pregunta: si hi ha vida més enllà, com serà la civilització que detectarem? La sabrem interpretar?

Pocs grups humans han generat tanta expectació com els pigmeus: homes increïblement petits, potser d’un metre trentacinc; habitants de selves tropicals africanes, de fesomia estranya i amb patrons culturals allunyats dels occidentals. Un dels primers autors que va interessar-se per aquestes criatures fabuloses va ser Homer a la Ilíada i, a partir d’ell, molts altres al llarg de història els han cercat sense gaire sort.
De fet, els protagonistes d’aquest llibre no són els pigmeus, sinó tots aquells aventurers i exploradors que, al llarg de la història, els han intentat veure i s’han vist seduïts per ells: com el viatger i zoòleg Paul du Chaillu, el botànic Georg A. Schweinfurth, l’etnògraf Paul Schebesta, la pintora Anne Eisner, l’antropòleg Colin Turnbull i l’autor Albert Sánchez Piñol.