Moments estel·lars llibertat

Hem preparat una selecció de novel·les, biografies, assajos i guies per aquest Sant Jordi. Propostes literàries amb gust d'història. Així són les novetats editorials que trobaràs en aquest especial. Feliç Diada a tothom!

NOVEL·LA

Al-Azraq

Josep-David Garrido i Valls / Denes bàsica / 12€

El darrer gran cabdill dels andalusins al regne de València va ser Muhammad ibn Hudhayl, més conegut com al-Azraq (el blau). Tot i que la seva figura és encara avui bastant desconeguda, sabem que va viure a mitjan segle XIII i que va desafiar el poder de Jaume I. El medievalista Josep-David Garrido ha resseguit totes les pistes d'aquest personatge i ha bastit un relat on descobrim com va esdevenir el líder llegendari dels sarraïns valencians.

ATLES

La Legión Cóndor

Jordi Barra / Editorial Dau / 28,50 €

El tercer volum de l'Atlas de la Guerra Civil Española arriba de la mà de l'historiador Jordi Barra. L'àlbum recopila 40 mapes i infografies, molts d'ells inèdits i alguns desplegables fins i tot en tres pàgines, per cartografiar el pas de l'aviació alemanya per terres (i mar i aire) ibèriques. Els mapes detallen episodis tan famosos com el pont aeri que l'estiu del 1936 va permetre a l'Exèrcit de Franco creuar l'estret de Gibraltar, la carnisseria de la carretera de Màlaga, el bombardeig de Gernika i les batalles de Terol i l'Ebre.

NOVEL·LA

A punt d'estrena

Maria Carme Roca / Columna / 22 €

La novel·la narra la lluita d'una dona per convertir-se en model en la Barcelona dels anys 40 i 50 en un moment en què aquesta feina estava molt mal vista. Durant la postguerra l'alta costura estava en expansió, amb marques com Dior, Balenciaga o Pertegaz. Malgrat la misèria, hi havia persones que es contagiaven d'aquest glamour i que volien prosperar, com és el cas de la protagonista. Es tracta d'un “trhiller” costumista en el qual es combinen una història de desamor i de famílies enfrontades i una història de superació personal.

NOVEL·LA

La legión perdida

Santiago Posteguillo / Planeta / 21,75 €

La tercera novel·la de la trilogia sobre l'emperador Trajà es centra en l'època en la qual el governant ha d'enfrontar-se de nou als exèrcits de l'imperi Part. Ho farà 150 anys després d'una misteriosa derrota de la legió de Cras en el mateix indret i va desaparèixer sense deixar rastre. L'emperador hispà, mereixedor de la famosa columna erigida a Roma, té por. No dels seus enemics, sinó dels seus propis malsons. Posteguillo, a més, fa un esforç de contextualització immens sobre el “món globalitzat” d'aquella època: imperis que conviuen i que es toquen més enllà del Mediterrani.

ASSAIG

La Gran Guerra y la memoria moderna

Paul Fussell / Turner / 26 €

Les experiències viscudes com a oficial d'infanteria a França el 1945 van portar Fussell a desmitificar el romanticisme de la batalla. L'assaig, publicat el 1975 i reeditat i ampliat ara, explora el naixement del pessimisme existencial a Europa a través de l'obra dels escriptors anglesos que van viure en directe la Primera Guerra Mundial.

BIOGRAFIA

El espejo de un hombre

Stephen Greenblatt / Random House Mondadori / 14,95 €

La vida del dramaturg més famós de la literatura universal sempre ha estat un misteri. No se sap del cert si Shakespeare escrivia les seves obres o si era el pseudònim d'altres autors. El crític literari americà i premi Pulitzer Stephen Greenblatt signa una biografia construïda a partir de l'estudi de la seva obra i ens apropa a l'Anglaterra isabelina.

NOVEL·LA

El rossinyol

Kristin Hannah / Amsterdam / 20,90 €

La novel·la ens trasllada a la França ocupada per l'Exèrcit nazi. Les germanes Isabelle i Vianne hauran de prendre decisions per vèncer la fam, la tragèdia i la desesperació. Mentre que l'una s'uneix a la Resistència francesa, l'altra es veurà obligada a allotjar un oficial nazi a casa seva. “El rossinyol” és una història èpica d'amor i lluita per la llibertat i una lloança a la valentia de les dones franceses durant la Segona Guerra Mundial.

NOVEL·LA

La Guerra de las Dos Rosas

Conn Iggulden / Duomo Ediciones / 19,90 €

La disputa pel tron d'Anglaterra entre la casa de Lancaster i la de York va desencadenar la guerra de les Dues Roses, que va tenir lloc entre el 1455 i el 1485. L'autor de best-sellers històrics Conn Iggulden ha triat aquesta època per inspirar una saga de tres novel·les. En aquest primer volum que arriba al nostre país narra com Enric VI és coronat rei i l'ambició de Ricard, duc de York, que vol aconseguir el poder, ja que es considera l'hereu legítim.

INVESTIGACIÓ

El nazi de Siurana

Orensanz narra el seu periple com a reporter caçanazis rere la pista de Jan Buyse i la seva dona Anita Salden, una parella belga que durant dècades va viure tranquil·lament en un gran xalet al Priorat tot amagant el seu passat col·laboracionista nazi. I no un passat qualsevol, com testimonien la seva afiliació al partit nacionalsocialista flamenc i documenten sengles condemnes a la Bèlgica de postguerra per ser un destacat oficial de les SS, ell, i col·laboradora de la Gestapo, ella.

INVESTIGACIÓ

Franquistas contra franquistas

Joan Maria Thomàs / Debate / 24,90 €

El catedràtic en Història Contemporània i un dels grans especialistes en franquisme i falangisme analitza les tensions dins del bàndol sollevat. Entre els fets analitzats trobem les tensions extremes amb l'Exèrcit, que es considerava vencedor de la guerra, i amb altres sectors, com els carlins. Tot això va donar lloc a enfrontaments interns. Al llibre s'estudien crisis com els fets de Begoña del 1942, on un enfrontament entre carlins i falangistes va provocar 71 ferits i la destitució de dos ministres militars.

NOVEL·LA

El caçador de bruixes

David Martí / Edicions 62 / 19,50 €

Aquesta novel·la, a cavall entre la història i l'aventura, explica la vida de Joan Malet, el primer caçador de bruixes de la història de Catalunya. A mitjan segle XVI, el mestre Malet s'encarregava d'identificar les bruixes que, segons les supersticions de l'època, arruïnaven les collites i la vida de les persones. L'obra ens permet conèixer un dels episodis més foscos del nostre passat, en el qual desenes de dones d'arreu del territori català —des de les terres de l'Ebre a Barcelona— van ser portades injustament a la forca.

INVESTIGACIÓ

Per què diem... L'origen de 100 dites populars

Albert Vidal / Albertí Editor / 18 €

Llegint “Per què diem...” es pot descobrir l'origen d'un centenar d'expressions i frases fetes molt habituals en la llengua catalana. Les dites populars constitueixen una part important del nostre patrimoni lingüístic i cultural. Així, aquest llibre és una oportunitat per als més curiosos de conèixer la procedència d'expressions com afluixar la mosca, escampar la boira o ser curt de gambals.

DIARI

Conde Harry Kessler. Diario (1893-1937)

Edició de J. E. Ruiz-Domènec / Librosdevanguardia / 24 €

El 1983, un banquer mallorquí va trobar dins d'una caixa de seguretat tres plecs amb els diaris que es creien perduts del comte alemany Harry Kessler. Amant i promotor de l'art i la literatura, Kessler va viatjar per tot el continent i va fer-hi tota mena d'amistats, com la del català Arístides Maillol. Als diaris va retratar la societat cultural europea de l'inici del segle XX.

NOVEL·LA

Temps d'herois

Gerard Bussot / Efados / 24,80 €

"Temps d'herois" es situa en la Guerra del Francès (1808-1814), en concret, en el setge de Girona del 1809 per part de l'exèrcit napoleònic. La novel·la narra, d'una banda, l'ambició cega per mantenir la ciutat d'Álvarez de Castro, governador militar de Girona i, d'una altra, els intents vigorosos del mariscal Augereau per conquerir-la. Bussot també relata l'esforç d'uns joves soldats per sobreviure; així com les vivències d'un cirurgià en primer línia de foc que intentarà guarir les víctimes, trobarà l'amor i serà traït pels francesos.
L'edició està acompanyada per notes a peu de pàgina en format QR i web per tal de consultar la documentació utilitzada per l'autor.

BIOGRAFIA

Barcelona. Una biografia

Enric Calpena / Edicions 62 / 23,90 €

Calpena construeix la biografia de la ciutat de Barcelona. Ho fa partint d'una història profundament humana, prenent la màxima que hi ha més història en els anecdotaris que en els grans capítols que mereixen places i carrers. Es tracta d'un volum de més de 700 pàgines caracteritzat per la seva exhaustivitat i pel seu estil gens historiogràfic, més proper al guia turístic amb una màquina del temps. L'objectiu del periodista és que el lector relacioni moments amb indrets i que comprengui els comportaments d'ara i d'abans. D'aquesta manera, dibuixa un arbre genealògic entre avui i la prehistòria, amb emprenta humana, familiar i autèntica.

NOVEL·LA

Boira negra a Barcelona

Jordi Arbonès i Felip Solé / Pagès editors / 19 €

Acabada la guerra civil espanyola i durant el transcurs de la Segona Guerra Mundial, Barcelona va esdevenir un refugi pels jueus i altres exiliats que fugien de l’horror. Aquest thriller coral explora un fet poc conegut de la nostra història: la presència nazi a Catalunya i la col·laboració del règim franquista en la persecució contra els jueus. L’obra, basada en fets reals, relata la lluita per la supervivència dels refugiats.

NOVEL·LA

La muntanya maleïda

Begoña García Carteron / Ediciones B / 19 €

El 1896 va tenir lloc a Barcelona un atemptat amb víctimes mortals durant la processó de Corpus. L’atac va fer que es declarés l’estat de setge a la ciutat. Les protagonistes de la novel·la són dues joves que pateixen injustament el Procés de Montjuïc, el consell de guerra sense garanties jurídiques que va condemnar a mort, a la presó i al desterrament un centenar de sospitosos amb ideals llibertaris.

NOVEL·LA JUVENIL

L'artilleria de Mr. Smith

Francesc Puigpelat / Edicions Bambú / 10,90 €

En aquesta novel·la juvenil, en Xavier, el narrador, recorda un episodi de la seva infància: el trasllat familiar de Barcelona a Balaguer durant la Guerra Civil, prop de les trinxeres on lluitaven els bàndols enfrontats. En Xavier és fill d’un enginyer que treballa a les ordres de Franco, però això no impedeix que entauli una amistat amb en Mateu, el fill d’un anarquista.

ASSAIG

Y llegó la barbarie

José Ángel Ruiz Jiménez / Ariel / 19,90 €

Aquest llibre analitza la Guerra de Iugoslàvia, un dels conflictes més cruents que ha viscut Europa des de la Segona Guerra Mundial. L'autor parteix de la premissa que el nacionalisme i els jocs de poder van contribuir a la destrucció del país. Malgrat l'enfrontament entre nacionalistes i les potències estrangeres que pretenien obtenir beneficis, la major part de la població vivia al marge del conflicte, fet que va provocar que la societat reaccionés per por, per defensa pròpia o venjança sumant-se a l'espiral de violència contra els antics veïns.

DIVULGACIÓ

La invenció dels càtars

Sergi Grau Torras / Angle Editorial / 15,90 €

L'objectiu del llibre és fer una història dels càtars a Catalunya lluny dels mites mancats de rigor històric que s'han anat formant a través de la literatura i el cinema. L'autor basteix aquesta història a partir de documents, fonts i testimonis que ens apropen a la vivència d'homes i dones que van creure en la reforma del cristianisme. La proposta progressista dels càtars va desencadenar la persecució arreu d'Europa i l'erradicació per part de la Inquisició donat que eren considerats heretges.

BIOGRAFIA

Lluís Companys. Una vida pels catalans. Una mort per Catalunya!

Montserrat Coberó i Farrés / Pagès editors / 19 €

L'autora ens revela a través d'una lectura apassionant qui era Lluís Companys. Ho fa a amb un relat rigorós que narra una vida plena d'episodis de resistència. La vida del president ens serveix per comprendre un temps crucial per a la història de Catalunya. El que captiva del llibre és l'estil àgil, així com les 150 fotografies, moltes inèdites i alhora que intenta aprofundir en la figura de l'home més enllà del mite.

ASSAIG

Anar de debò. Els catalans i Espanya

Borja de Riquer / Rosa dels Vents / 16,90 €

El catedràtic d'Història Contemporània Borja de Riquer publica aquesta obra que reuneix escrits publicats per l'autor durant una dècada. Es tracta d'una recopilació de textos que ajuden a comprendre la situació política excepcional que es viu a Catalunya. L'anàlisi històrica ens permet aprofundir en els orígens i la natura del llarg enfrontament entre la ciutadania catalana i les institucions polítiques. Es fa mirant amb lupa el paper dels catalans en la política espanyola i el sorgiment del moviment catalanista als segles XIX i XX i revisant articles de premsa del segle XXI.

ASSAIG

Heretges, perseguits i excomuniats

Lluís Busquets i Grabulosa / Proa / 21 €

Aquest llibre ofereix una història detallada de l'Església des de la perspectiva dels marginats i els exclosos. Busquets fa un repàs de les tensions des de les primeres comunitats de seguidores de Jesús de Natzaret, passant per la jerarquia misògina de la cristiandat medieval i els dissidents com els càtars i arribant fins al Cisma d'Occident. També s'explica el paper de la reforma luterana, la implantació d'una Església absolutista i els vincles d'aquesta institució amb els totalitarismes del període d'entreguerres. L'autor aborda, a més, les relacions entre l'Església catalana i l'espanyola.

INVESTIGACIÓ

Els xiquets de valls durant el primer franquisme (1939-1960)

Alexandre Cervelló Salvadó / Cossetània edicions / 35 €

Partint d'una tesi doctoral que tenia l'objectiu de conèixer què va passar amb els Xiquets de Valls durant els primers anys del franquisme, aquest llibre recupera esdeveniments oblidats. Es tracta d'un exercici de l'autor per entendre, a través de fonts contrastades, la naturalesa dels Xiquets de Valls i deixar de banda l'ambigüitat que va patir el fet casteller vallenc en determinats moments. La investigació està acompanyada de nombroses fotografies i documentació.

NOVEL·LA

La filla del capità Groc

Víctor Amela / Planeta / 21,50 €

Ambientada en la primera guerra carlina entre carlins, partidaris de Carles Maria Isidre de Borbó, i liberals, partidaris d'Isabel II, Amela recupera la història del capità carlí Ramon Cabrera. Cabrera, conegut com el Groc, torna a casa després de la derrota borbònica del 1840, on l'espera la seva filla adolescent. La novel·la, premi Ramon Llull 2016, relata les vicissituds d'el Groc, que es dedica a ajudar als camperols més humils i, per aquest motiu, és vist com un heroi per uns i com un bandoler per d'altres.

NOVEL·LA

Res no és perfecte a Hawaii

Màrius Serra / Proa / 20,50 €

El protagonista d'aquesta novel·la, el periodista Tom Rodley, investiga un presumpte atemptat que ha sabotejat la inauguració d'un complex turístic. A aquesta trama s'hi afegeix també l'enigma dels pares de Rodley i una sèrie d'interrogants històrics sobre el capità Cook, el descobridor de l'arxipèlag de les illes Hawaii. Com deixa entreveure el títol, amb la novel·la es descobreix que darrere les platges paradisíaques de la Polinèsia s'hi amaga l'especulació salvatge tant per part de constructors hotelers com per gurus que exploten tradicions paganes.