Refugiats, l'Alguer, un 'thriller' lleidetà, l'operació Garzón i la història real de Silvia Labayru

La colònia d'infants refugiats Acaso-Durruti (1937-1940)
Mercè Borràs Dòlera i Luis Garrido Orozco
Descontrol Editorial
'La colònia d'infants refugiats Ascaso-Durruti (1937-1940)'

Els autors d’aquest llibre presenten la colònia infantil Ascaso-Durruti, una iniciativa del Comité Pro-España Libre, situada en un edifici de Llançà (Alt Empordà). Gràcies a una investigació intensa, expliquen les condicions de vida d’aquells infants refugiats, la història dels anarquistes que dirigien la colònia i el seu futur a França, després de l’evacuació.

Antoni Simon Mossa, L'Alguer i Sardenya durant el franquisme
Marcel A. Farinelli
Rafel Dalmau (Ed)
'Antoni Simon Mossa, L'Alguer i Sardenya durant el franquisme'

L’historiador Marcel A. Farinelli recupera amb aquesta obra la vida i l’obra d’Antoni Simon Mossa, figura clau del moviment nacionalista sard, autor d’una gramàtica de l’alguerès i president del Centre d’Estudis Algueresos. Una figura fonamental per entendre l’Alguer d’avui.

El vertigen interior
Pau Juvillà Ballester
Pagès Editors
'El vertigen interior'

Una jove diputada lleidatana amb una gran projecció política apareix morta, penjada, en un suïcidi aparent. Així arrenca la trama d’aquest thriller en el qual l’exdiputat viatja fins a finals dels anys seixanta i la dècada dels setanta per denunciar què va ser veritablement l’anomenada Transició. Una novel·la plena de cites d’altres autors lleidatans d’aquest gènere i amb diferents cameos.

La llamada
Leila Guerriero
Anagrama
'La llamada'

La periodista Leila Guerriero narra la història real de Silvia Labayru, una dona argentina torturada, violada i humiliada pels militars durant la dictadura argentina. Tenia vint anys i estava embarassada de cinc mesos. A més, un cop a l’exili, va ser repudiada per molts dels seus companys, que la consideraven una traïdora. Un llibre que mostra una visió nova de les víctimes d’aquest període.

En encesa espera
Bernat Salellas
Tigre de Paper
En encesa espera

En el marc de l’operació Garzón, una quarantena de joves independentistes catalans –entre ells Núria Cadenes, autora de l’epíleg del llibre– van ser detinguts, l’estiu del 1992, per garantir la pau social durant els Jocs Olímpics de Barcelona. Tres dècades més tard, l’advocat Benet Salellas presenta una crònica d’aquells dies a partir dels testimonis dels qui van ser arrestats i torturats mentre el país s’embadalia amb l’espectacle i l’eufòria esportiva.

Amb aquella operació preventiva, l’Estat pretenia destruir el moviment independentista, però no ho va aconseguir. Les detencions van generar una campanya de denúncia arreu del país que va acabar amb una condemna del Tribunal d’Estrasburg al Regne d’Espanya per no haver investigat el que els havia passat.