OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Apareixen documents inèdits sobre Lluís Companys

Cinc cartes, 15 dietaris i 40 fotografies surten a la llum en 48 hores

Carla Galisteo
14 d'octubre de 2011
Retrat de Lluís Companys
Retrat de Lluís Companys
L'historiador i col·laborador de SÀPIENS Joaquim Aloy ha donat a conèixer cinc cartes escrites per Lluís Companys i trobades per un drapaire fa uns anys en un pis de Barcelona. Les cartes, dirigides al seu amic Jaume Creus i Ventura, reconegut polític i industrial català, les va escriure des de la presó de Madrid el març de 1935, on va ser empresonat pels fets del 6 d'octubre de 1934 en què va proclamar l'Estat Català.

En les cartes, Companys explica a Creus que espera impacient el judici, "no per la sentència, sinó perquè vegin com es comporta un català". En una altra de les cartes el president es presentava ferm respecte a les accions que l'havien portat a la presó, i afirmava que "la línia del 6 d'octubre no s'ha d'entelar ni enterbolir".

Hores abans s'havia fet pública la cessió del fons documental de Pedro Urraca, l'agent de la policia franquista que va arrestar i deportar el president el 1940, a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Els documents, propietat de la família d'Urraca, consisteixen en 15 dietaris escrits entre 1922 i 1948 —amb una pàgina dedicada al president—, 40 fotografies —inclosa la que li va fer al pas fronterer d'Hendaia després de detenir-lo—, fitxes policials i documentació personal.

El fill d'Urraca, Juan Luís, desconeixia les verdaderes activitats que va dur a terme el seu pare, mort el 1989, fins que va trobar els documents al pis de la seva mare a Madrid. Ara, ha donat la documentació a l'ANC i n'ha cedit els drets a la Generalitat, com a reparació moral a Catalunya i pel seu valor històric.

SÀPIENS ja havia destapat, el juny de 2007, la verdadera història de l'agent Urraca. En el número 56 va publicar el treball d'investigació de l'historiador Jordí Guixé que reconstruïa els fets, i feia públics els documents que aquest va recopilar de diversos arxius europeus.

Aquest dissabte, amb motiu de la commemoració dels 71 anys de l'afusellament de Companys, es farà oficial la donació i tota la documentació estarà disponible per a consulta a l'ANC. No serà fins al setembre de 2014, però, que es tindrà accés a la totalitat dels arxius professionals de l'agent, ja que la llei impedeix consultar-los fins que no passin 25 anys de la seva mort.

Subscriu-t'hi

Portada del número 260 de SÀPIENS (novembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 260 de SÀPIENS (novembre 2023)

Catalunya en peu de guerra

La ferotge revolta dels catalans contra l'exèrcit de Napoleó

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto