El castell Formós de Balaguer: de palau andalusí a residència dels Urgell

La fortalesa va ser aixecada al segle IX, convertida en palau al segle XI i en residència dels comtes d'Urgell dues centúries més tard

Muralla del Castell Formós de Balaguer
Muralla del Castell Formós de Balaguer Museu de La Noguera
18 de novembre del 2020

"En aquest any, en el mes de Ramadà (octubre de l'any 897), va començar Llop ibn Muhammad ibn Llop la construcció del hisn Balagi (castell de Balaguer), en els districtes de la llunyana Lleida"​. El cronista àrab Ibn Hayyan relatava d'aquesta manera l'inici de la fortalesa de la capital de la Noguera, coneguda com castell Formós. Segons el relat, Llop ibn Muhammad ibn Llop, senyor musulmà de Lleida, va començar a construir el castell després de l'atac al castell d'Aura, on va ferir de mort el comte Guifré el Pelós. D'aquesta manera, el de Formós es va convertir en un castell de frontera entre els territoris musulmans i cristians.

La fortalesa es va convertir en un palau andalusí a mitjan segle XI quan el darrer califa de Còrdova, exiliat a terres lleidatanes, va traslladar-hi la seva cort i fixar-hi la seva residència. En són una mostra els detalls decoratius fets amb guix i alguns fragments d'arc que es conserven avui dia al Museu de la Noguera. El castell va passar a mans dels comtes d'Urgell a l'inici del segle XII, quan van conquerir aquesta part del territori i van convertir el castell en la seva residència. Al segle XIV el comte Pere II d’Urgell va reformar-lo. Entre els canvis que van introduir els membres d'una de les famílies més influents de la Corona hi ha la transformació de la zona nord en un gran jardí que donava continuïtat a l'estil andalusí amb rajoles fabricades per artesans moriscos de València. El castell va resultar força malmès al segle XV, durant la revolta conduïda pel darrer comte d'Urgell, Jaume II el Dissortat, contra el rei Ferran I d'Antequera com a protesta pel resultat del compromís de Casp, en què es va escollir el Trastàmara i no altres candidats com el mateix Jaume II. La revolta va acabar amb el setge del monarca al castell Formós, el baluard de Jaume d'Urgell, que es va acabar rendint el 31 d'octubre de 1413.

Avui dia es poden veure les restes d'algunes estructures interiors i de les muralles al jardí arqueològic del castell Formós, i alguns vestigis del palau andalusí i de la residència comtal al Museu de la Noguera.