QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Actualitat

Catalunya i Aragó acorden el retorn de 53 peces de Sixena

Entre el 1984 i 1993, el MNAC va comprar 97 obres d'art al Monestir de Sixena (Osca), que ara reclama Aragó.

Redacció
26 de febrer de 2016
Pintures del s. XII del monestir de Sixena
Pintures del s. XII del monestir de Sixena
Cop d'efecte del nou Conseller de Cultura Santi Vila. La Generalitat ha acordat amb el Govern d'Aragó el retorn de 53 de les 97 obres d'art procedents del Monestir de Sixena que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Un gest que vol destensar les disputes que enfronten Catalunya i Aragó per la propietat de diverses peces d'art.

L'acord s'ha anunciat en el marc d'una reunió que Vila ha mantingut amb la seva homòloga aragonesa, Maria Teresa Pérez, a Saragossa. A més, en la trobada s'ha acordat crear un grup de treball per seguir avançant per trobar fórmules que ajudin a la gestió i l'ús compartit del patrimoni. Ara, però, cal saber que passarà amb la resta d'obres que encara són al Museu d'Art Nacional de Catalunya (quadres, casulles i altres objectes). I és que Aragó vol que es declarin nuls els contractes de compravenda firmats per les monges del Monestir de Sixena i el MNAC entre el 1983 i el 1994 pels quals es van pagar uns 40 milions de pessetes (240.000 euros), si bé els objectes ja estaven dipositats al museu des del 1960.

Un altre front obert en paral·lel té a veure amb les pintures romàniques i gòtiques del Monestir de Sixena que són al MNAC, on les va dipositar la comunitat eclesiàstica en préstec als anys 60. En aquell moment es va signar un comodat, un préstec indefinit. Anys més tard, l'acord va anar més enllà: el 1992 la mateixa comunitat va decidir convertir la cessió amb donació, tot i que el permís de la Santa Seu per tancar l'acord mai va arribar. De fet, a principis d'any el Tribunal Suprem va ratificar la decisió del jutjat número 1 d'Osca, segons la qual els murals s'han de traslladar al monestir aragonès.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto