OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Celebra el Dia Internacional dels Museus!

Per commemorar l'efemèride, s'han organitzat desenes d'activitats en centres culturals d'arreu del país

Clara Duarte
18 de maig de 2017
Tribuna dels Uffizi, de Johann Zoffany -  Wikimedia Commons
Tribuna dels Uffizi, de Johann Zoffany - Wikimedia Commons

Avui és el Dia Internacional dels Museus, que se celebra cada 18 de maig des del 1977 amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania del seu paper en el desenvolupament de les societats. Per celebrar-ho, gran part dels equipaments museístics catalans organitzen jornades de portes obertes i altres activitats, com recreacions històriques, conferències, visites guiades, tallers, cinema, concerts... i la Nit dels Museus, que tindrà lloc dissabte.

Segons el Consell Internacional dels Museus, un museu és una institució al servei de la societat i el seu desenvolupament que reuneix un conjunt de béns culturals de la humanitat i del seu medi ambient, els conserva, els documenta i estudia i els exhibeix per difondre coneixement. I la cosa dels museus ve d'antic: a la Grècia clàssica, un museu (μουσεῖον) era un lloc connectat amb les muses o les arts que aquestes inspiraven. Al mont Helicó, per exemple, n'hi havia un que preservava els manuscrits d'Hesíode, un dels escriptors de la primera literatura grega, i les estàtues dels protectors de les arts. L'Acadèmia de Plató o el Liceu d'Aristòtil també tenien un museu i un dels més famosos va ser el d'Alexandria.

Tot i això, fins al Renaixement no es va començar a utilitzar el terme 'museu'. Va ser, sobretot, a la Florència dels Mèdici, quan, el 1471, el papa Sixt IV va donar al poble de Roma les obres d'art del Capitoli, iniciant d'aquesta manera l'era de les col·leccions públiques. Alguns mecenes potents van començar a crear grans galeries que aplegaven les seves pròpies col·leccions i això va desembocar en el que actualment coneixem com a museus.

Catalunya compta amb 112 museus registrats i 396 col·leccions obertes al públic, repartides per tot el país. Aquesta és, doncs, l'ocasió perfecta per endinsar-te en aquests espais farcits de cultura, art i història. Podeu consultar la informació i activitats que s'organitzen a Catalunya amb motiu del DIM aquí.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto