QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Actualitat

Científics russos intenten clonar un mamut

La troballa de sang líquida de l'animal prehistòric permetrà obtenir-ne el material genètic

Carla Galisteo
5 de juny de 2013
Mostra de la sang obtinguda
Mostra de la sang obtinguda
L'expedició espeleològica Yana-2012, liderada per la Societat Geogràfica russa i la Universitat Federal del Nord-Est de Yakutsk, a Sibèria, i formada per un equip internacional de científics, ha trobat les restes d'un mamut congelat a l'illa de Maly Liajovski, a l'oceà Àrtic rus. La importància de la troballa rau en el fet que en examinar la carcassa de l'animal, conservat en perfecte estat, els especialistes n'han pogut extreure sang líquida de les venes, que podria servir per obtenir el seu material genètic i procedir a la clonació.

Les restes congelades pertanyen a un mamut llanut femella de 60 anys que va morir fa entre 10.000 i 15.000 anys. Aquests animals van habitar el planeta des del període del Plistocè, fa cinc milions d'anys, fins a la seva extinció fa 4.500 anys, durant l'Holocè. Ha aparegut a 100 metres de profunditat sota el gel, on ja abans s'havien detectat alguns fragments de pell, cuir i ossos del seu crani.

A mesura que els científics trencaven el gel sota el ventre del mamut, sang fosca va començar a fluir, encara líquida malgrat haver romàs milers d'anys a temperatures molt baixes. Els científics creuen que es podria haver conservat en aquest estat perquè l'animal possiblement va caure en un pou d'aigua o en un pantà fins a la meitat de la seva altura, de manera que la part inferior del seu cos es va congelar.

Aquest descobriment ofereix la possibilitat de trobar cèl·lules vives en la sang i iniciar un projecte de clonació del mamut. La Universitat de Yakutsk ja ha posat en marxa el projecte a través d'un acord amb l'expert en clonació Hwang Woo-suk, de Corea del Sud. Si finalment es troben les cèl·lules vives, el seu nucli es transferirà a òvuls d'elefant amb l'objectiu de produir embrions amb ADN de mamut, que després es col·locarien en l'úter d'una elefanta d'Àsia.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto