OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

'Curial e Güelfa' podria deixar l'anonimat

Una tesi doctoral assenyala un camarlenc del rei Alfons el Magnànim com l'autor de la novel·la cavalleresca

Redacció
28 de febrer de 2017
Llibres antics -  Thinkstock
Llibres antics - Thinkstock

L'historiador i doctor en Filologia Catalana de la Universitat de València Abel Soler creu que 'Curial e Güelfa' va ser escrita per un valencià d'adopció anomenat Enyego d'Àvalos. Nascut a Toledo el 1414, Ávalos aviat hauria anat a viure a terres valencianes. Camarlenc d'Alfons el Magnànim a la cort de Nàpols (on moriria el 1484), també va exercir de mecenes i de corresponsal d'humanitats, a més d'organitzar justes i ser capità de la cavalleria reial. Després de quatre anys d'investigacions, Soler ha publicat la tesi 'La cort napolitana d'Alfons el Magnànim: el context de Curial e Güelfa'. Al llarg de les seves 5.200 pàgines, l'investigador intenta posar una mica de llum sobre el gran misteri d'aquesta gran novel·la cavalleresca. Per fer-ho, s'ha amarat d'altres escrits del camarlenc (inclosa una novel·la) i ha constatat que alguns dels personatges que apareixen a 'Curial e Güelfa' tenen el seu paral·lel en el món real i, fins i tot, connexió amb Ávalos.

Soler reivindica que "el nom d'Ávalos es pot unir al de March, Joanot Martorell, Jaume Roig, Joan Roís de Corella o sor Isabel de Villena, entre d'altres, del Segle d'Or de les lletres catalanovalencianes, que va tenir com a escenari la cort i la ciutat de València, i la cort de Nàpols, on la meitat dels cortesans van ser valencians que van ocupar càrrecs importants". Per a ell i per a la resta d'investigadors de la Universitat de València no hi ha cap dubte sobre el fet que Ávalos n'és l'autor. Tot i que no hi ha cap document que certifiqui que Ávalos és l'autor de 'Curial e Güelfa', des de la Universitat de València recorden que tampoc n'hi ha cap que asseguri que Àusias March és autor de les seves poesies o Cervantes, del 'Quixot'. A partir d'aquí, hauran de ser els tècnics de la Biblioteca Nacional d'Espanya, on es conserva l'únic còdex de la novel·la, els que decideixin si cal fer canvis en la seva catalogació.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto