Descoberta a Petra una enorme estructura "oculta a simple vista"

Albirada amb un satèl·lit, és una gran plataforma enterrada, única a la ciutat, que podria tenir 2.150 anys d'antiguitat

El Deir de Petra -  Diego Delso
El Deir de Petra - Diego Delso
13 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Un nou estudi ha revelat la troballa d'una estructura monumental amagada sota la sorra de l'antiga ciutat de Petra, a Jordània. Les investigacions s'han basat en imatges de satèl·lit, que van revelar una enorme plataforma d'uns 49 metres d'amplada per 56 metres de llargada. A sobre d'aquesta, hi ha una segona plataforma pavimentada amb lloses, amb columnes a una banda i grans escales que descendeixen cap a l'est. Una estructura més petita, d'uns 8,5 metres de costat, la corona i s'obre a l'escala.

Una sèrie d'objectes ceràmics trobats a prop de l'estructura suggereixen que aquesta podria tenir més de 2.150 anys d'antiguitat. La plataforma, segons els investigadors, "no té comparació" coneguda a Petra o a les seves zones d'influència. L'estudi també assenyala que l'estructura és a prop del centre de la ciutat, però "oculta" i de difícil accés.

"Jo ja sabia que allà hi havia alguna cosa, i també altres arqueòlegs; en conec almenys un", comenta Christopher Tuttle, un dels autors de l'estudi, titulat ‘Hiding in Plain Sight' (‘Amagat a simple vista') i publicat al butlletí d'American Schools of Oriental Research. L'investigador ha treballat a Petra durant 15 anys, i ha examinat la zona des de terra. "Els costats de l'estructura semblen parets de terrassa comunes a la ciutat. No crec que ningú hi parés molta atenció".

L'altra autora de l'article és Sarah Parcak, de la Universitat d'Alabama a Birmingham, que es defineix com a "arqueòloga espacial", ja que s'ha especialitzat en l'ús d'imatges de satèl·lit per fer nous descobriments. Tot i que els arqueòlegs no tenen previst fer més excavacions al lloc, de moment, esperen poder fer-ho en un futur pròxim.