Desxifren els manuscrits més antics de la Gran Bretanya
Entre aquests, d'origen romà, hi ha la primera referència coneguda a Londinium i un registre de deutes amb data 8 de gener de l'any 57

Com era habitual, els antics romans van utilitzar estilets per escriure sobre una capa de cera d'abella ennegrida que cobria la fusta. La cera no va sobreviure al pas del temps adherida a les tauletes, però en alguns casos els gravats van traspassar-la i el missatge va acabar marcat a la fusta. Enterrades en el fang del riu Walbrook sense entrar en contacte amb l'oxigen, que les hauria fet malbé, les tauletes s'han conservat prop de 2.000 anys. Val a dir que en el temps en què Londres encara era Londinium, el rierol fluïa a l'aire lliure pel mig de la ciutat. Avui, el Walbrook és un més dels afluents del Tàmesi que han quedat enterrats pel creixement de la ciutat.
Roger Tomlin, expert en escriptura cursiva romana, ha aconseguit desxifrar i interpretar els manuscrits amb l'ajuda de mètodes fotogràfics digitals. A les tauletes, algunes de les quals van ser escrites en la primera dècada d'ocupació romana de l'illa, les persones que van viure, treballar i comerciar a Londres han deixat impresos els seus noms, esdeveniments, negocis i organització social.
Entre els textos hi ha la referència a Londres més antiga coneguda, d'entre el 65 i el 80 dC; un alfabet que podria ser fruit d'una pràctica o d'una demostració d'alfabetització, i un document financer amb data 8 de gener del 57 dC. Segons investigadors del Museu d'Arqueologia de Londres, aquest últim és el document intrínsecament datat més antic dels que s'han trobat al Regne Unit.
Comentaris