Egipte vol reconstruir el Far d'Alexandria

L'edifici, una de les Set Meravelles del Món Antic, va ser destruït per dos terratrèmols al segle XIV. Ara, s'ha aprovat un projecte per reconstruir-lo prop de la seva ubicació original

El Far d'Alexandria en una reconstrucció en 3D de 2006
El Far d'Alexandria en una reconstrucció en 3D de 2006
6 de maig del 2015
Autor
Redacció
Els membres del Comitè Permanent de les Antiguitats egípcies han aprovat un vell projecte per reconstruir el Far d'Alexandria, una de les Set Meravelles del Món Antic. Construït al segle III aC davant el port de la ciutat egípcia, el monument va funcionar durant gairebé 1.600 anys, fins que dos terratrèmols el van destruir per complet al segle XIV. El secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, el Dr. Mostafa Amin, ha explicat que han presentat "un estudi minuciós de reconstrucció al govern" per recuperar en la seva ubicació original un dels monuments històrics de la ciutat. "Només resta la seva aprovació final", ha afegit.

Fa 20 anys, una intervenció arqueològica va permetre recuperar les restes de l'edifici que s'havien enfonsat al vessant oriental del port d'Alexandria. Construït per l'arquitecte grec Sòstrat de Cnidos per guiar els mariners, la torre es va inaugurar durant el regnat de Ptolemeu II (285 aC-246 aC). "L'any 1303, un fort terratrèmol va danyar considerablement el monument. Anys més tard, Qaitbay, el sultà mamluk del Caire, va reutilitzar les restes del monument per a la construcció d'una fortalesa", ha explicat Fathy Khourshid, professor d'arqueologia grecoromana. L'edifici original constava de tres pisos: una secció quadrada inferior amb un nucli central, una secció octogonal mitjana i una secció d'estructura circular a la part superior. Al capdamunt s'hi va ubicar un mirall que reflectia la llum del sol durant el dia. A la nit, en canvi, s'hi encenia foc. Amb una altura estimada en 130 metres, el Far d'Alexandria va ser la torre més alta del món durant molts segles.