El foc i els animals, protagonistes de la Festa de Sant Joan i els Elois de Prats de Lluçanès

La vila osonenca celebra dues jornades amb activitats com la tradicional marxa de torxes o el centenari ball del Contrapàs

Festa de Sant Joan i els Elois de Prats de Lluçanès
Festa de Sant Joan i els Elois de Prats de Lluçanès

Als segles XVII i XVIII, els paraires de Prats de Lluçanès treballaven la llana que provenia dels diferents nombrosos ramats d'ovelles que hi havia a Osona. La qualitat dels productes fets amb aquest material, sobretot les baietes, va fer que s’exportessin a tota la Península, principalment a Aragó i Castella, per mitjà de matxos de bast (bèsties de càrrega). Els traginers i basters eren els encarregats de transportar aquests productes, i, com que tenien com a patró Sant Eloi, els transportistes van passar a ser coneguts amb el nom d'Elois. 

Una mostra de la seva importància de paraires i transportistes de la llana en la història del municipi és la festa que aquest els dedica, la de Sant Joan i els Elois, que es remunta, com a mínim, al segle XIX i que se celebra els dies 24 i 25 de juny. La nit del dia de Sant Joan, l'encesa del petardàs dóna el tret de sortida a la cercavila i la tradicional marxa de torxes de carreters, cavalls, mules, ases, carruatges i traginers, una desfilada que s'atura a la plaça Vella i a la plaça Nova, on es balla el Contrapàs, una dansa que ja es ballava al segle XVII i que presenta dues parts. La primera és el Contrapàs dels traginers, la més antiga, que es balla en grups de quatre persones. La segona, el Contrapàs del poble, en què nombrosos pradencs s'agafen de la mà per formar diverses cadenes i ballen la dansa al voltant de la plaça dirigits per un traginer.

El 25 de juny és el dia dels Elois, en què es repeteixen el recorregut i les ballades del dia anterior, però incorporant-hi els animals que participaran, a la tarda, en les curses dels Elois.

Si en voleu més informació, descarregueu-vos aquí el programa en PDF.