El franquisme i la mobilització ecologista

Del 9 a l'11 de novembre la UB serà una de les el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient

José Antonio Valverde a Doñana
José Antonio Valverde a Doñana
8 de novembre del 2015
Autor
Reedacció
L'any 1952, la zona natural de Doñana (Andalusia) va estar a punt desaparèixer. La sensibilitat nula del franquisme per una de les reserves biològiques més importants d'Europa, però, va trobar un obstacle: la passió del biòleg José Antonio Valverde, que va provocar una mobilització a escala internacional i de retruc la creació del més gran grup ecologista del món: WWF. Aquesta és la històiria que explica el documental 'El hombre que salvó el paraíso' que es podrà veure dimecres a Barcelona en el marc del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FiCMA).

I és que la Universitat de Barcelona es converteix, per quart any consecutiu, en una de les seus oficials del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FiCMA), el més antic del món en el seu gènere, que enguany celebra la 22a edició. Sota el lema «El canvi està en marxa», el festival fa de Barcelona la capital mundial de la consciència ambiental amb la projecció, del 5 al 12 de novembre, de 120 films —entre documentals i ficcions— que es podran veure en diferents espais de la ciutat. El canvi climàtic, els residus, les energies renovables, la sostenibilitat o l'escassetat d'aigua són algunes de les temàtiques que centraran aquesta edició.

Un any més, el FiCMA portarà a la Universitat de Barcelona algunes de les millors pel·lícules de temàtica ambiental produïdes l'últim any. Concretament, del 9 a l'11 de novembre, la Facultat de Biologia (Diagonal, 643) acollirà l'estrena de cinc documentals curts de la secció Oficial UniFiCMA, que es projectaran en sessions de matí amb entrada lliure per a tot el públic. L'objectiu d'aquesta col·laboració és apropar la realitat ambiental a la ciutadania i contribuir a la sensibilització i la conscienciació mitjançant el cinema i l'audiovisual.

Cinc documentals projectats en sessions de matí
Les projeccions arrencaran el dilluns 9 de novembre a l'Aula Magna de la Facultat de Biologia amb una sessió doble. A les 9 h, es podrà veure Banking nature (França, 2014), de Denis Delestrac i S. Feydel, un controvertit film que investiga la comercialització de la protecció de la natura. El documental, guardonat als festivals de cinema ambiental de Toronto i Kuala Lumpur, revela l'existència d'un moviment creixent per monetitzar el món natural i convertir les espècies en perill d'extinció i les àrees amenaçades en instruments de lucre.

A continuació, a les 13 h, es projectarà Les nostres energies (Catalunya, 2014), de Miquel Carrillo, una denúncia de l'actual sistema energètic a Catalunya, tant des del punt de vista de la seva escassa sostenibilitat com de la seva concepció ademocràtica. La ONG d'Enginyeria Sense Fronteres està al darrera d'aquest film que pretén fer veure el conjunt d'impactes ambientals que un sistema extractivista i concentrat, basat en fonts no renovables, té sobre un territori densament poblat com el nostre. A la projecció, assistirà part de l'equip de la pel·lícula.

Els dies 10 i 11 de novembre les projeccions es traslladen a l'Aula de Graus de la Facultat de Biologia. El dimarts 10, a les 13 h, tindrà lloc l'estrena europea del documental Racing to zero: in pursuit of zero waste (USA, 2014), de Christopher Beaver. Fa tres anys l'alcalde de San Francisco es va comprometre a aconseguir una ciutat 100% lliure de residus per a l'any 2020. El film documenta aquesta carrera sorprenent i estimulant, alhora que presenta noves solucions per al problema mundial dels residus.

El dimecres 11 finalitza el cicle de projeccions amb una sessió doble. A les 12.30 h, es projectarà Flor de la mar (Veneçuela, 2015), amb la presència del director Jorge T. Armand. El documental aterra per primer cop a Europa per presentar-nos una comunitat de pescadors de la remota illa veneçolana de Cubagua, que lluita per protegir les ruïnes de la primera ciutat europea d'Amèrica, Nova Cadis, abans un centre d'explotació perlera. El film mostra com la població sobreviu en un entorn hostil —amb dificultats fins i tot per aconseguir aigua potable—, mentre les promeses governamentals de millores no arriben, i fa un paral·lelisme entre la decadència de la illa i la sobreexplotació del petroli a Veneçuela.

Per acabar, a les 13 h es podrà veure 'El hombre que salvó el paraíso', en una sessió especial que presentarà Xavier Ferrer, membre de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona. El documental, que dirigeix Julio Villanueva, arrenca a Doñana, al 1952, amb el risc de desaparició durant el franquisme d'una de les reserves biològiques més importants del planeta. La genialitat i passió d'un home, el biòleg José Antonio Valverde, provocarà la mobilització d'Europa i la creació del més gran grup ecologista del món: WWF. Mitjançant la col·laboració amb el FiCMA, la Universitat de Barcelona reafirma el seu compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat, i aposta pels valors pedagògics del cinema per divulgar i generar consciència ambiental.