Actualitat

El ‘rostre' de Leonardo da Vinci, en perill

Un grup de científics intenta salvar l'autoretrat atribuït al gran geni del Renaixement italià

Oriol Gracià
11 d'agost de 2014
Autoretrat atribuït a Leonardo da Vinci
Autoretrat atribuït a Leonardo da Vinci
Sobre la biografia de Leonardo da Vinci encara planen moltes incògnites. Una d'elles fa referència a l'autoretrat —traçat amb guix vermell fa aproximadament 500 anys— que s'atribueix al geni italià i que ha servit, malgrat els dubtes, per posar-li rostre. L'obra, ara, està en perill. El dibuix està elaborat a la sanguina, una tècnica de pintura basada en un òxid fèrric que permet plasmar una bella gamma de tonalitats vermelloses. Segles d'exposició en condicions humides d'emmagatzematge i en ambients tancats han fet que moltes parts d'aquest autoretrat s'hagin tornat groguenques o hagin, directament, desaparegut. Per això, un grup d'investigadors d'Itàlia i Polònia treballa per aturar-ne el procés de degradació.

Científics de la Universitat Jagiellonian de Cracòvia i de la Universitat Tor Vergata de Roma han desenvolupat un mètode per identificar i quantificar la concentració, en el vell paper, de molècules absorbents de llum conegudes com cromòfors, que són les culpables del canvi de color en la cel·lulosa de documents antics i obres d'art gràfic. L'objectiu és establir quin és el ritme de degradació del dibuix i buscar-hi solucions. L'autoretrat es troba actualment exposat a la Biblioteca Real de Torí, a Itàlia, però la seva història és fruit d'un periple accidentat. L'obra va desaparèixer i va reaparèixer diverses vegades dels arxius des del segle XIX, i després de ser exposada en condicions de llum, calor, humitat, impureses metàl•liques i gasos no és estrany que el seu estat de conservació sigui delicat.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto