Els articles més vistos del 2018

Repassem les peces de Sapiens.cat que més s'han consultat al llarg de l'any

31 de desembre del 2019

10 mentides sobre la història de Catalunya

Des que el vam publicar, aquest article no s'ha mogut del rànquing dels més vistos. Hi vam resumir en només 10 punts les mentides, de vegades interessades, de vegades fruit de la ignorància, que han donat lloc a una reiteració de tòpics, malentesos i tergiversacions sobre la nostra història. Llegiu-lo aquí.

Així és el nou Petit SÀPIENS

L'any 2018 el Petit SÀPIENS es redissenyava i es convertia en una revista mensual. Per explicar-vos-ho com cal vam construir una pàgina amb imatges sobre la nova revista i amb altres continguts com 'quizzes' i els sumaris que expliquen el contingut de cada número que s'ha publicat. Si encara no coneixeu la publicació, us animem a pujar amb nosaltres a la màquina del temps. Per fer-ho, només heu d'anar a sapiens.cat/petitsapiens.

Els castells més impressionants de Catalunya

Catalunya és terra de castells, i en aquest article us en vam recollir una desena perquè viatgéssiu en el temps. Hi vam incloure fortificacions com les de Montsoriu, Cardona o Miravet.

L''Atles català'

El 2018 també ha estat l'any del redisseny de la nostra revista. Per al llançament d'aquesta nova etapa, vam oferir una oferta de subscripció que anava acompanyada d'una reproducció de luxe de l''Atles català', el mapa cartogràfic més important de l'edat mitjana i el primer que va incorporar una rosa dels vents. Si us la vau perdre, podeu conèixer-ne tots els detalls a sapiens.cat/atles.

Especial sobre la Primera Guerra Mundial

Coincidint amb el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial, vam fer un especial sobre la Gran Guerra en què us vam explicar amb imatges, vídeos de la contesa i mapes els antecedents, els contendents, la cronologia i la lluita per terra, mar i aire.

10 curiositats sobre Jaume I

És una de les figures més populars de la nostra història, un rei del qual us hem parlat en moltes ocasions. Això sí, de tots els articles que li vam dedicar, el que més us va agradar va ser aquest en què desgranàvem 10 curiositats sobre qui va passar a la història amb el sobrenom del Conqueridor.

D'on prové la tradició de regalar la mona de Pasqua?

Les preguntes i respostes sempre us han agradat, i, en especial, les que tracten de costums arrelats al nostre territori, com el de regalar la mona de Pasqua. Llegiu l'article complet si voleu saber per què.

Els 'quizzes'

El febrer de 2018, Sapiens.cat va estrenar nou web, un canvi que era un redisseny però també tota una reconceptualització del lloc. Us vam presentar nous continguts, entre els quals hi ha els 'quizzes', pels quals heu mostrat un gran interès. De tots aquests, els tres que més us han agradat han estat el dels filòsofs (Quin filòsof va dir què?), el de les pel·lícules amb errors històrics i el de les llegendes urbanes de l'antiga Roma. Si voleu fer-los tots, aneu a sapiens.cat/quiz.

10 dones oblidades de la història

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, vam preparar un article dedicat a 10 dones oblidades de la història. El 2018, les dones han tingut un paper destacat a la revista i al web: el número de l'11 de setembre del SÀPIENS va ser un monogràfic sobre dones de la Guerra Civil escrit íntegrament per dones, i fa només dues setmanes vam crear una nova secció al web dedicada, també, a les dones: sapiens.cat/dones.

Per què Puig Antich va ser executat a la paqueteria de la Model?

Coincidint amb el tancament de la presó Model, vam publicar una sèrie d'articles sobre alguns dels seus presos més destacats. Entre ells hi havia el dedicat a Puig Antich, en què vam destacar el fet que el garrot vil es va instal·lar a la paqueteria de la presó per tal de quedar apartat de les mirades.