OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Els neandertals van construir les primeres estructures humanes fa 175.000 anys

Es tracta de dos cercles de pedra de propòsit desconegut descoberts a una cova del sud de França

Daniel F. Galeote
26 de maig de 2016
Model 3D de la cova de Bruniquel -  Nature
Model 3D de la cova de Bruniquel - Nature
Dues estructures trobades a l'interior d'una cova francesa haurien estat construïdes per neandertals que van viure a la regió fa uns 176.500 anys, quan encara faltaven 100.000 anys perquè els humans moderns arribessin a Europa. Es tracta d'una de les obres més antigues descobertes d'aquests homínids, i possiblement de qualsevol espècie humana.

Els cercles de la cova de Bruniquel, al sud-oest de França, estan formats per gairebé 400 estalagmites arrencades del sòl i apilades l'una sobre l'altra per crear parets rudimentàries. El més gran fa gairebé set metres de diàmetre i 40 centímetres d'alçada allà on encara està intacte. Com que les estalagmites presenten danys causats per la calor, els investigadors creuen que els neandertals van encendre llars de foc a les estructures, situades a més de 300 metres de l'entrada, per il·luminar la cova.

Les construccions van ser trobades el 1990, però van ser erròniament datades de fa uns 50.000 anys d'acord amb unes restes d'animals properes. Ara, noves anàlisis han situat els cercles de pedra en un moment en el qual els neandertals eren els únics homínids a Europa. L'estudi, publicat a la revista ‘Nature' per Jacques Jaubert, de la Universitat de Bordeus, i una vintena d'investigadors de diferents països, afirma que "la seva presència a 336 metres de l'entrada de la cova indica que els éssers humans d'aquesta època ja havien dominat l'ambient subterrani, fet que es pot considerar un pas important en la modernitat humana".

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto