S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Actualitat

Es confirma l'existència d'una ruta comercial atlàntica en època romana

L'estudi d'àmfores romanes trobades des de la península Ibèrica fins a Alemanya i la Gran Bretanya demostren l'existència d'un comerç entre les costes atlàntiques

Carla Galisteo
9 de gener de 2014
Àmfores
Àmfores
Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha recollit noves evidències arqueològiques que confirmen l'existència d'un comerç d'aliments entre les costes atlàntiques en l'època romana. L'estudi ha arribat a aquesta conclusió gràcies a la troballa i l'anàlisi de diversos conjunts d'àmfores i vaixells provinents de les costes de la península Ibèrica, el nord-oest de França, Holanda, Alemanya i la Gran Bretanya.

La ruta comercial s'hauria desenvolupat des del segle I aC, en època de l'emperador August, fins al segle III dC. Durant l'estudi, els investigadors han constatat que la majoria d'àmfores localitzades al llarg de la costa atlàntica són d'origen peninsular, sobretot de les províncies Bètica i Tarraconensis. Més del 70% de les àmfores trobades a 103 jaciments romans de Gran Bretanya provenien de la península Ibèrica, i entre elles predominaven les àmfores d'oli del Guadalquivir, de garum de Cadis i de vi de Catalunya i del sud d'Espanya.

Aquests descobriments ja proporcionaven unes primeres hipòtesis de l'existència d'aquesta ruta, que s'han completat de manera concloent amb noves dades obtingudes a diverses ciutats romanes de les costes alemanyes i holandeses, on s'ha localitzat una quantitat d'àmfores peninsulars molt destacable. Les informacions proporcionades per les àmfores s'han complementat, a més, amb les que ja s'havien obtingut d'altres materials extrets de vaixells naufragats al llarg de la costa atlàntica.

Han col·laborat en el projecte de la UAB les universitats de Barcelona (UB), de Nimega (Holanda), de Lisboa (Portugal) i de Munic (Alemanya), així com l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto