Es digitalitzaran 206.000 imatges de la Mancomunitat, la Segona República i l'exili

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha recopilat fotografies i documentació dels fons de la Generalitat, la Mancomunitat i el Centre Espanyol de Moscou

La primera junta de la Mancomunitat
La primera junta de la Mancomunitat
9 d'agost del 2013
Autor
Carla Galisteo
L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) digitalitzarà més de 206.000 imatges de la Mancomunitat de Catalunya, la Segona República i d'exiliats a la Unió Soviètica provinents de diversos fons, juntament amb altres documents escrits, arxius sonors enregistrats en cintes de casset i pel·lícules. La digitalització permetrà als usuaris l'accés i la consulta de la majoria dels documents.

El total dels arxius està dividit en tres àmbits. Un primer bloc d'imatges prové del fons de la Generalitat i consta de 64.650 fotografies de la Segona República i la Generalitat de Catalunya a l'exili. Aquest conjunt ha estat recopilat dels arxius dels serveis de Patrimoni Històric i de Recuperació del Patrimoni Històric, Artístic i Científic del Departament de Cultura.

El segon conjunt, també d'imatges de l'exili, prové del Centre Espanyol de Moscou i consta de 61.350 imatges dels espanyols exiliats a la Unió Soviètica. També es digitalitzarà gran part de la documentació del Partit Comunista d'Espanya (PCE) a l'URSS i de la correspondència de Dolores Ibárruri, la Pasionaria, des de l'exili.

Finalment, un tercer bloc de 80.000 imatges prové del fons de la Mancomunitat, concretament del Departament d'Intervenció, i s'acompanya de documentació per a la seva gestió econòmica com ara pressupostos, documentació bancària i gestió de despeses i ingressos, sobretot dels anys 1924 i 1925. Aquest fons inclou una biblioteca de publicacions pròpies de la Mancomunitat i els exemplars de la ‘Crònica Oficial' que van des de l'octubre de 1920 fins al novembre de 1923.

L'ANC digitalitzarà també altres documents sonors i audiovisuals, entre els quals hi ha 20.000 metres de pel·lícula i 143.280 minuts de gravacions sonores de Gregorio López, Antoni Gutiérrez, Víctor Alba, Joan Alavedra, Pelai Pagès, Pau Casals i membres del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). No tots els documents, però, podran ser consultats per Internet, ja que hi ha fons privats i arxius que contenen dades que no es podran difondre per la Llei de protecció de dades.