OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Un estiu de patrimoni: propostes per gaudir de jaciments, museus i monestirs

Els mesos de juliol, agost i setembre, nombrosos espais patrimonials del país organitzen activitats especials d'estiu. Us en fem un recull

4 de juliol de 2022
1 Un 'escape room' i un casament a la canònica de Vilabertran
Nit de vins a la canònica de Vilabertran
Nit de vins a la canònica de Vilabertran Canònica de Vilabertran

Una de les mostres més clares i ben conservades de l’arquitectura de les canòniques medievals a Catalunya és la de Santa Maria de Vilabertran, a l’Alt Empordà. Construïda entre els segles XI i XII per l’abat Rigau, va ser una de les primeres canòniques agustinianes. Està constituïda per l’església del segle XII, el claustre, les dependències monàstiques i una ampliació posterior formada pel perímetre emmurallat i el palau abacial. Aquest estiu, aquest espai us proposa dues activitats per a tots els públics:

Un brindis per la núvia i el nuvi!
El 1295 Vilabertran va viure un esdeveniment excepcional: el casament de Blanca de Nàpols i el rei Jaume el Just. Unes noces que són recordades a la visita teatralitzada Un brindis per la núvia i el nuvi! Nit de vins a la canònica de Vilabertran, que permetrà descobrir la canònica a través d’aquest moment emblemàtic que va omplir-la de músics, dansaires, comitives reials, menjar i vi durant vuit dies i vuit nits. Com van fer els assistents aleshores, vosaltres també gaudireu de la festa, del vi i dels banquets medievals. 
 

 • Lloc: canònica de Santa Maria de Vilabertran (carrer de l’Abadia, 4, Vilabertran)
 • Dates i horaris: divendres 29 de juliol i 5 d’agost, a les 19.30 h. Divendres 2 de setembre, a les 19 h
 • Preu: 15 € (inclou l’entrada i la visita a la canònica, un tast de vins i una copa de regal)
 • Reserves: reservesspv.acdpc@gencat.cat / 972 387 559


Escape room a Vilabertran
Blanca d’Anjou ha perdut el seu amulet màgic de camí a la canònica on es casarà amb Jaume II. Sense aquest amulet, però, se sent insegura i no es vol casar. L’hi ha caigut pel camí? O potser l’hi han robat? Necessita l’ajuda dels participants en aquest joc d'escapada per treure l’entrellat de tot plegat i fer possible el casament!
 

 • Lloc: canònica de Santa Maria de Vilabertran 
 • Dates: dimecres 3 i 31 d’agost
 • Hora: 19 h
 • Preu: 8 € (menors entre 4 i 18 anys, 5 €). Inclou l’entrada a la canònica
 • Reserves en aquest enllaç
2 Un misteri i un tast pel mil·lenari a Sant Pere de Rodes
Sant Pere de Rodes
Sant Pere de Rodes © Rafael López-Monné / Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya

El misteri que desprèn el monestir de Sant Pere de Rodes és indubtable. El seu origen està ple de llegendes amb interrogants arqueològics i històrics. És, a més, un dels testimonis més sofisticats de l’arquitectura romànica catalana, un monestir que s’aixeca en un dels cims de la serra de Rodes i que del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d’Empúries. El conjunt monacal era, i és, impressionant: estava format per l’església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències per fer-hi vida i el palau de l’abat. Aquestes vacances podeu descobrir-lo a través d’aquestes activitats:

SOS, estavellada al monestir! 
Què ha estat aquest soroll atordidor que ha ressonat per totes les parets de les muntanyes? Endinseu-vos en la visita teatralitzada SOS, estavellada al monestir per esbrinar què ha passat i qui hi ha darrere d’aquest succés. Hi coneixereu una dona amb unes històries increïbles que us farà viatjar en el temps!
 

 • Lloc: conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (camí del Monestir, s/n. El Port de la Selva)
 • Dates: dimarts 19 i 26 de juliol i tots els dimarts d’agost, a les 19 h. Dissabte 24 de setembre, a les 12 h
 • Preu: 8 € (menors entre 4 i 18 anys, 5 €). Inclou l’entrada al monument
 • Reserves: reservesspv.acdpc@gencat.cat / 972 38 75 59Un tast pel mil·lenari a Sant Pere de Rodes
Amb el tast de tres vins de la DO Empordà, fareu un viatge de mil anys enrere per conèixer com es vivia la fe cristiana i com era la mentalitat de l’època al monestir de Sant Pere de Rodes, al voltant d’un acte de consagració que va ser un esdeveniment clau dins de la història d’aquesta joia del romànic català.
 

 • Lloc: conjunt monumental de Sant Pere de Rodes
 • Dates: dijous 21 i 28 de juliol, 4, 11, 18 i 25 d'agost, a les 19.30 h. Dijous 1 de setembre, a les 19 h
 • Preu: 15 € (inclou l'entrada i la visita al monument, un tast de vins i una copa de regal)
 • Reserves al web de Sant Pere de Rodes
3 Música, jocs i vins al jaciment d'Empúries
Empúries
Empúries

Banyat per les aigües de l’Empordà, Empúries és un escenari privilegiat per entendre la nostra història. És l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega i d’una ciutat romana, un enclavament que va ser, molts anys enrere, la porta d’entrada de romans i grecs, i un dels ports principals de la Mediterrània de l’època clàssica.

Aquest estiu, podreu descobrir el jaciment amb activitats i esdeveniments per a tots els públics:

Festival Portalblau
Un espai de trobada i d’intercanvi cultural a la Mediterrània i un festival de referència amb un ampli ventall de propostes en diversos espais del municipi de l’Escala i del jaciment d’Empúries. El Festival Portalblau arriba enguany a la seva 15a edició i ho farà amb una programació de primer nivell entre el 9 de juliol i el 15 d’agost.
 

 • Lloc: municipi de l’Escala i Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) - Empúries (carrer Puig i Cadafalch, s/n. L’Escala-Empúries)
 • Dates: 9 de juliol i del 10 al 15 d’agost
 • Reserves al web del Festival Portalblau


La maledicció del temple d’Asclepi
Una terrible amenaça ha fet tancar les portes del temple d’Asclepi i els sacerdots necessiten la vostra ajuda urgentment. Al joc de pistes La maledicció del temple d'Asclepi, petits i grans haureu de superar un seguit de proves per resoldre un enigma i aconseguir salvar la ciutat. Una manera divertida de descobrir Empúries en família. 
 

 • Lloc: MAC - Empúries
 • Dates: dimarts 2, 9, 16, 23 i 30 d’agost
 • Hora: 11 h
 • Preu: 5 €
 • Reserves: reservesempuries@gencat.cat / 972 775 976


Bibendum
Un viatge al capvespre amb gust antic, als temps en què els grecs i els romans, grans amants del vi, el van beure entre les seves parets. Acompanyats d’una arqueòloga i sommelier especialista en història del vi, veureu esquitxada la ruta Bibendum de picades d’ullet al passat i fareu tres tasts de vins de la DO Empordà entre àmfores i olors de varietats ancestrals.
 

 • Lloc: MAC - Empúries 
 • Dates i horaris: dissabtes 30 de juliol, 6 i 20 d’agost, a les 19.30 h. Dissabtes 3, 10, 16 i 24 de setembre, a les 19 h
 • Preu: 25 € (inclou l’entrada al jaciment)
 • Reserves: reservesempuries@gencat.cat / 972 775 976
4 Un 'escape room' al Museu d'Art de Girona
Joc d'escapada urbà 'L'enigma del museu', al Museu d'Art de Girona
Joc d'escapada urbà 'L'enigma del museu', al Museu d'Art de Girona Museu d'Art de Girona

Endinsar-se a les sales de l’Antic Palau Episcopal de Girona, avui convertit en Museu d’Art, és imprescindible per conèixer, en un itinerari des del romànic fins avui, la col·lecció d’art més destacada procedent de les comarques gironines.

Però la proposta que aquest equipament ens proposa per gaudir del seu patrimoni aquestes vacances no és precisament al seu interior, sinó fora, als carrers de la ciutat. El joc d’escapada L'enigma del museu us convida a convertir-vos en detectius i redescobrir la ciutat a través de les seves obres d’art. Tot recorrent el barri vell, haureu de treballar en equip per resoldre un joc de pistes ple d’enigmes que us portaran fins a la missió final, ara sí, a l’interior del museu: un cofre misteriós el contingut del qual tothom desconeix... Mai ningú no l’ha pogut obrir!

Informació pràctica
 

 • Lloc de trobada: font de la plaça Catalunya de Girona
 • Dates: dimarts 5 i 19 de juliol, i dimarts 30 d’agost
 • Hora: 17 h
 • Preu: 10 € (preu per als infants, gratuït per als acompanyants)
 • Reserves al web del Museu d'Art de Girona
5 Música per la pau al Festival Jordi Savall
Festival Jordi Savall 2021
Festival Jordi Savall 2021 © Peñarroya024 - ACdPC

En més de cinquanta anys de carrera, el musicòleg i compositor igualadí Jordi Savall ha impulsat la recerca, la pedagogia, la interpretació i la difusió del patrimoni musical i ha esdevingut un dels divulgadors més destacats de la música antiga al món. L’agost del 2021, coincidint amb el seu 80è aniversari, va néixer el Festival Jordi Savall, una trobada per posar en valor la recuperació del patrimoni cultural i musical al segle XXI. 

Aquest estiu, la segona edició del festival de música antiga que dirigeix el reconegut intèrpret arriba a diversos espais patrimonials de la Ruta del Cister. Montblanc (de l’1 al 3 de juliol), el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (5 d’agost) i el Reial Monestir de Santes Creus (de l’11 al 15 d'agost) oferiran 14 concerts durant els mesos d’estiu, amb programes creats per Jordi Savall i interpretats pels seus conjunts musicals i amb artistes convidats. L’edició d’enguany posa el seu eix en la pau, amb un programa de concerts que vol contribuir a construir societats més empàtiques i dialogants. 

Informació pràctica
 

 • Lloc: Montblanc, Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i Reial Monestir de Santes Creus
 • Dates: de l’1 al 3 de juliol, 5 d'agost i de l’11 al 15 d’agost
 • Programació i reserves al web del Festival Jordi Savall
6 'La Pedra Parla', un cicle de concerts a Santa Maria de Vallbona
Cicle de concerts 'La Pedra Parla'
Cicle de concerts 'La Pedra Parla' ACdPC

Al peu de la serra del Tallat, entre l’Urgell i la Conca de Barberà, hi ha un poble d’aquells que sembla que només puguin existir a les pàgines d’una guia turística. Tot és monumental a Vallbona de les Monges, començant pel bell monestir que li dona nom i que, juntament amb Poblet i Santes Creus, formen l’anomenada ruta del Cister.

Cada estiu, una cita musical fa parlar les pedres del claustre d’aquest monestir de monges cistercenques fundat al segle XII. El festival de música clàssica La Pedra Parla arriba a una nova edició el cap de setmana del 6 i 7 d’agost, amb tres propostes musicals molt diferents:
 

 • 6 d’agost, a les 18.30 h. Ars Lachrimae 
 • 6 d’agost, a les 21.30 h. Händel: Acis i Galatea
 • 7 d’agost, a les 12.30 h. Tangos de Piazzola


Informació pràctica
 

 • Lloc: Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (carrer Major, s/n. Vallbona de les Monges)
 • Dates: 6 i 7 d’agost
 • Preu: entre 22 i 25 € (l’abonament dels tres concerts val 50 €)
 • Reserves al web de Santa Maria de Vallbona
7 Un viatge a l'esplendor indigeta a Ullastret
Visita teatralitzada a Ullastret
Visita teatralitzada a Ullastret ACdPC

Enfilada al puig de Sant Andreu, la ciutat ibèrica d’Ullastret és l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya. La ciutat, flanquejada per imponents muralles, exercia com a capital de tot el territori indiget, del qual explotava l’agricultura, la ramaderia, les mines i les pedreres. Era el centre d’un important intercanvi comercial amb la ciutat grega d’Empúries, que exportava els seus productes i de la qual també importava producció exterior. 

Us agradaria viatjar al segle III aC per conèixer la ciutat indigeta en el seu moment de màxima esplendor? Doncs deixeu-vos portar pels seus carrers guiats per una colla de personatges molt eixerits i curiosos a la visita Terra d'indiketes. Descobrireu com els seus temples brillaven a les alçades, com l’estany abastia la població i la connectava amb el mar i com els negocis amb la veïna Emporion prosperaven dia a dia.

Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d’Arqueologia de Catalunya - Ullastret (afores s/n. Puig de Sant Andreu, Ullastret)
 • Dates: dissabtes 9 i 23 de juliol de 2022
 • Hores: 19.30 h
 • Preu: 5 € (menors de 8 anys, gratuït)
 • Reserves al web del MAC Ullastret
8 Caius i Faustina us conviden a la seva vil·la
Visita teatralitzada a la Vil·la dels Munts
Visita teatralitzada a la Vil·la dels Munts

Escultures i columnes de marbre, paviments amb bells mosaics, galeries amb vistes al mar, banys termals, jardins amb fonts i estanys artificials. Són alguns dels luxes que posseïa la Vi·la dels Munts, una sofisticada residència aristocràtica que es va aixecar a l’inici del segle II dC i que estava destinada al lleure de les elits de Tàrraco. 

Gràcies a una inscripció sabem que hi va viure Caius Valerius Avitus, un alt càrrec de l’Administració local, i la seva esposa Faustina. Qui millor que ells podria mostrar-nos aquesta vil·la d’un luxe extraordinari? Faran d’amfitrions i ens mostraran casa seva en una visita teatralitzada en què descobrirem les seves estances, el seu funcionament, les tasques que s’hi feien i com era la vida en aquest entorn privilegiat. 

Informació pràctica
 

 • Lloc: Vil·la romana dels Munts (passeig del Fortí, s/n. Altafulla)
 • Data: dissabte 9 de juliol
 • Hora: 18 h
 • Preu: 8 € (nens de 5 a 16 anys, 5 €; menors de 5 anys, gratuït)
 • Reserves al web del MNAT
9 Concerts d'estiu al conjunt monumental de Centcelles
Conjunt monumental de Centcelles
Conjunt monumental de Centcelles ACdPC

La vil·la romana de Centcelles es va construir al segle V dC a l’actual municipi de Constantí, molt a prop de Tàrraco. Era un edifici de grans dimensions que, amb grans sales decorades amb pintures i mosaics, un conjunt de banys i un sistema de calefacció, constituïa una expressió de riquesa i poder. La veritable joia del conjunt és l’immens mosaic que cobreix la cúpula d’una sala circular: és considerat el mosaic de temàtica cristiana més antic del món romà.

Aquest és un marc incomparable per a la celebració de la 5a edició del Cicle de Concerts a Centcelles, una trobada estival amb diverses propostes musicals que aposten per una varietat d’estils, des de la música del Renaixement, la cobla catalana i la música de cambra fins als sons d’arreu de la Mediterrània.
 

 • 7 de juliol. Concert de l’Escola Municipal de Música Rafel Gibert Recasens
 • 14 de juliol. Concert de Qvinta Essençia
 • 21 de juliol. Concert de la Cobla Catalana Sons Essencials
 • 28 de juliol. Concert del quartet de saxos Kebyart Ensemble


Informació pràctica
 

 • Lloc: conjunt monumental de Centcelles
 • Dates: els dijous del 7 al 28 de juliol
 • Hora: 20.30 h 
 • Preu: gratuït
10 Nits d'Estiu al Museu d'Història de Catalunya
La gravetat de Coulomb, un dels grups que tocaran a les Nits d'Estiu
La gravetat de Coulomb, un dels grups que tocaran a les Nits d'Estiu Museu d'Història de Catalunya

Un estiu més, els dimecres de juliol, la terrassa del Museu d’Història de Catalunya es converteix en l’escenari del cicle Veus joves d’arrel Mediterrània, quatre concerts de grups d’arreu que volen posar en relleu la diversitat de músiques que hi ha al Mare Nostrum i la connexió que hi ha entre aquestes.

A més, les Nits d'Estiu inclouen una visita guiada a l’exposició Els Català, fotògrafs d'un segle, que es farà abans del concert. La programació d'enguany és la següent:
 

 • 6 de juliol. Cocanha - Puput
 • 13 de juliol. La gravetat de Coulomb - E pur si balla
 • 20 de juliol. Momi Maiga - Nio
 • 27 de juliol. Tarta relena - Fiat Lux


Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d’Història de Catalunya (Pla de Palau, 3, Barcelona)
 • Dates: els dimecres del 6 al 27 de juliol
 • Hora: 22 h (les visites guiades són a les 20 i 21 h)
 • Preu: 16 € (inclou la visita guiada a l’exposició Els Català, fotògrafs d’un segle)
 • Reserves al web del Museu d'Història de Catalunya
   

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto