La Festa de Sant Pere torna a Reus

Tot i que no se celebrarà la tradicional Tronada, aquest 2021 la festa major del municipi del Baix Camp incorpora una nova dansa tradicional, el Ball de Sederes, que evoca les treballadores de les indústries sederes de la ciutat

Seguici de la Festa Major de Reus en honor de sant Pere
Seguici de la Festa Major de Reus en honor de sant Pere

Durant més de 300 anys, la plaça del Mercadal de Reus ha retronat amb l'esclat de petards i traques, una mostra inequívoca de l'arribada de la Festa Major de Sant Pere. L'esclat és conegut com la Tronada, l'antiga forma artesanal de preparar la pirotècnia que consisteix en un rec de pólvora traçat damunt de les lloses del paviment de la plaça sobre el qual es disposen, a distàncies més o menys regulars, mascles (o morters) i trons. Enguany, però, amb algunes de les restriccions de la COVID-19 encara vigents, no hi haurà Tronada. El que sí que se celebraran seran les matinades tronades, dimarts 29, a les 8 h, quan membres i tabalers del Ball de Diables recorreran el nucli antic de la capital del Baix Camp.

El Ball de Sederes
El 2021 arriba amb una gran novetat, la incorporació d'un nou ball tradicional al seguici festiu. Es tracta del Ball de Sederes, una nova dansa que evoca les persones treballadores de les indústries sederes de la ciutat de principi de segle XX (aquí podeu veure'n una galeria d'imatges de la presentació). Aquest seguici festiu sortirà quatre vegades entre el 28 i el 29 de juny i ho farà al Parc de la Festa, en una carpa de 70 metres de llarg per on faran passades per al públic que tingui entrada. Els caps de cartell musicals seran Els Pets i Gertrudis. També hi haurà activitats i espectacles familiars, balls i vermut. Tot i que el cap de setmana passat ja es van realitzar algunes activitats prèvies, la festa començarà dijous 24 amb el pregó. Podeu consultar tot el programa aquí.

Una festa amb molta història
Els orígens de la Tronada cal buscar-los en l’antic costum d’utilitzar els trets d’escopeta i fusell o les canonades des de la muralla d’una vila en moments concrets d’una festa. En el cas de Reus, la tronada està documentada des del segle XII. Així, es té constància d’una notícia de l’agost del 1677 en què es diu “y aurà cantoria a 4 cors, cobla de menestrils, molta còpia de cohets de totes sorts, abundància de pa beneyt, tea, y pòlvora per als tirs de mascles, y campana”. Aquesta referència als mascles indica una tronada com la que s’encén avui dia.