OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

La Fundació Reeixida reedita el cartell 'Aixafem el feixisme'

85 anys després de l'edició de l'icònic cartell de Pere Català i Pic, l'entitat en fa una reedició d'alta qualitat que ha estat produïda pel fotògraf Jordi Borràs

9 de juliol de 2021
La Fundació Reeixida reedita el cartell 'Aixafem el feixisme', de Pere Català i Pic
La Fundació Reeixida reedita el cartell 'Aixafem el feixisme', de Pere Català i Pic

Aquell matí de 1936, Pere Català i Pic va encarregar al seu fill Francesc que anés al carrer dels Tallers a buscar fang per emmotllar una esvàstica. Quan es va fer de nit, es van dirigir a l'edifici de Capitania de Barcelona. Situats a l'entrada, amb tot l'equip de fotografia preparat i un parell de focus, van mullar les llambordes i van col·locar-hi una cadira. I allí mateix van fer seure un mosso d'esquadra, amb el peu aixecat uns centímetres per damunt del terra on reposava l'esvàstica. D'aquell instant fotografiat se'n va revelar una imatge que va fer la volta al món, la del cartell Aixafem el feixisme.

Per tal de preservar-lo dels franquistes, l'obra va estar amagada durant molts anys en una maleta de doble fons. La va descobrir un dels fills de l'autor, Pere Català i Roca, poc després de la mort del pare, el 13 de juliol de 1971.

La reproducció
Ara, vuitanta-cinc anys després, la Fundació Reeixida ha obtingut l'autorització dels hereus de Català i Pic per fer una reproducció en alta qualitat d'un cartell icònic. Es tracta d'una edició impresa sobre un paper de 160 grams, en format de 70 x 50 cm, que ha comptat amb la reproducció i postproducció del fotògraf Jordi Borràs.

Un projecte de memòria nacional
La reproducció del cartell s'emmarca dins del projecte de memòria nacional en què treballa la Fundació Reeixida des de fa anys, per tal de treure a la llum desenes de personalitats que han situat Catalunya i la lluita per la llibertat al centre de les seves vides. Recentment, l'entitat va presentar el mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i d'Antoni Bescós, que SÀPIENS va distribuir en el número 226 (gener 2021).

Trobareu el cartell a vuitanta llibreries dels Països Catalans. En breu s'anunciaran quines són al web de la Fundació. Aquí us n'expliquem la història i la del seu autor.

La Fundació Reeixida reedita el cartell 'Aixafem el feixisme', de Pere Català i Pic

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto