Granollers commemora el 81è aniversari del bombardeig franquista

El municipi del Vallès recorda amb exposicions, itineraris guiats i activitats familiars un atac que va deixar centenars de morts i milers de ferits

El mercat de Granollers després del bombardeig de la Guerra Civil
El mercat de Granollers després del bombardeig de la Guerra Civil

El 31 de maig del 1938, dos mesos després que Barcelona fos bombardejada pel bàndol franquista, a primera hora del matí, cinc avions de guerra italians van bombardejar Granollers sota les ordres de Franco. Van caure seixanta bombes en un minut: una per segon. La xifra oficial parlava de 224 morts, però el cert és que la documentació referida a la recollida de morts i ferits d’aquell dia és confusa. Hi va haver molts desapareguts i el nombre de ferits va desbordar els comptes. 'La Vanguardia', per exemple, va parlar de 306 decessos, i els informes britànics, de 300 morts i 1.000 ferits. En qualsevol cas, els números eren desorbitats en proporció als 14.000 habitants del municipi del Vallès Oriental.

Avui, és possible resseguir aquella pluja de 750 quilos d’explosius i metralla a través d’unes rajoles commemoratives col·locades al punt exacte on va caure cadascuna de les seixanta bombes. Una tragèdia que aquest 2019 Granollers commemora amb diversos actes entre el 26 de maig i el 2 de juny. El primer és l'itinerari 'Granollers, ciutat bombardejada', una visita guiada a alguns dels indrets bombardejats de la ciutat que inclou l'entrada al refugi de la plaça Maluquer i Salvador i que acaba al centre de Cultura per la Pau Can Jonch, lloc on una exposició permament narra l'abast de la tragèdia.

Els actes continuaran el 29 de maig amb 'Abraça la diferència', una activitat en què participen diversos centres educatius granollerins que tindrà lloc de 9.30 a 19 h a la plaça Porxada. El divendres 31 de maig serà el torn d'un acte memorial d'homenatge a les víctimes al cementiri de la ciutat. A més, aquell serà el primer dels tres dies consecutius de portes obertes als refugis de la plaça Maluquer i Salvador i de l'Ajuntament. Els actes acabaran el diumenge 2 de juny, amb la 'Caminada fins al Bosc de la Pau', que partirà de de Can Jonch a les 11 h i durant la qual els assistents podran llegir textos i poemes vinculats a la memòria històrica i a la defensa dels drets humans.

Dues exposicions
A més, els actes de commemoració inclouen dues exposicions a Can Jonch. La primera és la mostra fotogràfica 'The Backway, de l'Àfrica a Europa per la porta del darrere', que podrà veure's del 24 de maig al 21 de juny. La segona porta per títol  'I tu, balles amb violència?', que és el fruit d'un projecte del Centre Obert Ponent de Granollers en què els nois i noies del mateix han identificat els missatges violents que contenen les lletres d'algunes cançons. Podreu descobrir-les del 24 de maig al 21 de juny.

Informació pràctica

  • El preu de l'itinerari guiat és de 4 € per persona. Les places són limitades, així és que cal fer reserva prèvia al Museu. Per a més informació, podeu trucar al 93 842 68 41.
  • Les portes obertes als refugis de la plaça Maluquer i Salvador i de l'ajuntament es faran el divendres 31 de maig, de 18 a 20 h; el dissabte 1 de juny, d’11 a 13 h i de 18 a 20 h, i el diumenge 2 de juny, d’11 a 13 h.


​Si voleu saber més informació sobre l'esdeveniment, consulteu el web de l'Ajuntament de Granollers. Si voleu saber més coses sobre el bombardeig, us animem a consultar aquesta peça de Sapiens.cat amb un document i imatges de l'atac franquista.