OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

La Guerra Civil: Art, conflicte i memòria al MNAC

El Museu Nacional d'Art de Catalunya dedica un cicle al conflicte i a la salvaguarda del patrimoni artístic català en el context de la contesa. Les activitats inclouen una instal·lació de dos avions soviètics, exposicions o conferències

22 de juny de 2021

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) enceta un cicle dedicat a la Guerra Civil i als esforços que es van fer per salvaguardar el patrimoni artístic català durant la contesa. Les activitats van començar amb l'exposició La guerra infinita. Antoni Campañà i continuen amb la instal·lació Aeronàutica (Vol) interior, una rèplica a escala real d'un bombarder i un caça soviètics. El programa es completa amb les exposicions temporals Museu en perill! Salvaguarda del patrimoni artístic català (1936-1939), i les noves sales dedicades a l’art d’aquest període, que guanya espai i aporta noves obres i noves lectures. També inclou activitats com xerrades amb debat, conferències, visites guiades, diàlegs o espectacles de poesia i teatre. Us ho expliquem a continuació.

1 'Antoni Campañà. La guerra infinita'
Una de les fotografies d'Antoni Campañà que s'exposen a la mostra 'La guerra infinita' del MNAC
Una de les fotografies d'Antoni Campañà que s'exposen a la mostra 'La guerra infinita' del MNAC Antoni Campañà / Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

L'any 2018, la família del fotògraf Antoni Campañà (Arbúcies, 1906 - Sant Cugat del Vallès, 1989), va localitzar de casualitat una caixa amb centenars de fotografies que Campañà havia realitzat durant la Guerra Civil. Ara es poden veure una bona part d'aquestes imatges a Antoni Campañà. La guerra infinita, l'exposició que fins al 18 de juliol es pot veure al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Es tracta d'un conjunt d’imatges de gran qualitat artística i rellevància històrica que van ser amagades pel mateix artista en l'ara coneguda com a capsa vermella. Algunes d'aquestes imatges són inèdites (mai van ser positivades per l'artista) i la majoria provenen del fons de la família, que n'ha donat 63 al museu.

Més informació, al web del museu.

2 'Aeronàutica (Vol) interior'
volinterior
volinterior

Del 18 de juny al 26 de setembre, la Sala Oval del MNAC estarà ocupada per la instal·lació Aeronàutica (Vol) interior, una rèplica a escala real del bombarder soviètic Túpolev SB-2 Katiuska i el caça també soviètic Polikàrpov I-16 Mosca, que van lluitar al bàndol republicà. Com diu el creador de la instal·lació, l’artista Francesc Torres, “un avió que no vola no és un avió, és una obra d’art”.

L’artista explora en la seva instal·lació aspectes com l’impacte que va suposar, dins el conflicte bèl·lic, la guerra des del cel o la idea de sacrifici, que relaciona amb obres de la col·lecció històrica del museu. Per explicar el lligam entre el sacrifici bèl·lic i el sacrifici per la fe religiosa, Torres juga amb la iconografia de la crucifixió i, en especial, amb la pintura gòtica del martiri de sant Pere, del mestre Pere Serra (segle XIV).

3 3 de juliol: la Nit del Museu Nacional
Gaudiu de la 'Nit del Museu Nacional'
Gaudiu de la 'Nit del Museu Nacional' Getty Images

Dissabte 3 de juliol, de 20 a 1 h, el MNAC obrirà les seves portes gratuïtament i oferirà diverses activitats de dansa, música, circ i gastronomia. Serà la Nit del Museu Nacional.

  • De 20 a 22.30 h. comentaris de les obres més destacades de la col·lecció permanent del museu.
  • De 20.45 a 21.25 h, de 22.15 a 22.45 h i de 23.40 a 24 h, Marxing Dixie Band, del Taller de Músics.
  • De 21.30 a 21.45 h i de 23 a 23.15 h. Wad Ras, espectacle de Montse Sánchez i Ramón Baeza a càrrec de la companyia IT Dansa de l'Institut del Teatre.
  • De 22 a 22.15 h i de 22.45 a 22.55 h, circ amb l'Ateneu Popular 9 Barris.
4 Exposició: 'Museu en perill! Salvaguarda i endreça de l’art català durant la Guerra Civil'
Entrada de les obres requisades, juliol de 1936
Entrada de les obres requisades, juliol de 1936 © Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Joan Vidal Ventosa

El 1934, el Govern català va posar en marxa unes polítiques de salvaguarda i ordenació del patrimoni cultural que van ser clau perquè, l'estiu de 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil, es pogués dur a terme l'operació de salvaguarda de l'art del nostre país. Ens hi apropa l'exposició Museu en perill! Salvaguarda i endreça de l’art català durant la Guerra Civil, que també recorda el paper que hi van tenir personatges com Joan Subias, Joan Bardolet o Miquel Joseph i Mayol i, especialment, Joaquim Folch i Torres, impulsor i primer director del MNAC.

Informació pràctica
 

 

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto