Guissona torna a ser l'antiga Iesso durant el Mercat Romà

La vila segarrenca commemora els seus orígens amb un mercat, espectacles, actuacions i una ambientació pròpia de l'època imperial

Recreació històrica durant el Mercat Romà de Iesso
Recreació històrica durant el Mercat Romà de Iesso
17 de juliol del 2018

A principis del segle I aC, els romans van fundar una ciutat a prop d'un punt d'aigua a l'actual plana de Guissona. Es tractava de Iesso, una important capital interior de l'Imperi on habitaven unes 20.000 persones i que ocupava fins a dues vegades més terreny que Barcino. La ciutat era rica en recursos naturals i comptava amb l'estructura urbanística característica dels romans, amb els carrers estructurats en dos eixos, el 'cardo maximos' i el 'decumanus maximus'. Disposava d'una muralla, una necròpolis i diferents espais públics que encara es conserven en l'actualitat.

Un viatge al passat de Iesso
Per rememorar el passat romà de la ciutat, el tercer dissabte de juliol Guissona organitza un mercat ple de parades d’artesans en què també es faran desfilades, jocs infantils i espectacles de música, dansa, teatre i lluites de gladiadors. Els carrers i espais de la vila es transformen en les termes, el fòrum o el teatre de l'època imperial, i els seus habitants passegen convertits en patricis o plebeus, rememorant personatges tan il·lustres com Juli Cèsar o Cleòpatra. L'edició d'enguany gira al voltant de la figura de Lucrècia, una noia que, segons explica la llegenda, es va suïcidar després de ser violada pel príncep Sext Tarquini, fill del rei Tarquini el Superb. Aquest fet va ser el detonant de la revolta romana que va fer caure la monarquia i va instaurar la República l'any 510 aC.

La festa guissonenca està precedida per les activitats del programa Capvespres a la Romana (del 16 al 20 de juliol), que compta amb una cercavila inaugural al Parc Arqueològic i propostes de música i recreació històrica a la plaça del Bisbe Benlloch. El 21 de juliol se celebra el Mercat Romà, amb parades per tot el nucli històric de Guissona, portes obertes al conjunt arqueològic, demostracions d’oficis i atraccions al portal de l’Àngel, una escola de gladiadors al carrer del Gueto i animació musical per les places i carrers.

Per a més informació, consulteu el web del Mercat Romà de Iesso.