Inques i asteques, a la pròxima sessió de ‘Maridatges marítims'
El dijous 3 de novembre servirem un tast de pisco sour i el professor Javier Laviña ens explicarà el primer contacte entre europeus i americans al segle XVI

Hernán Cortés va liderar la conquesta de Mèxic, aleshores sota domini de l'imperi asteca. L'expedició de Cortés va sortir de Cuba i en arribar a territori mexicà va fundar la ciutat de Veracruz, des d'on s'internaria en el continent. En arribar a Tenochtitlán, la capital asteca, va posar-se en contacte amb l'emperador Moctezuma, que en un principi va fingir sotmetre l'imperi al domini espanyol. Més endavant, però, els asteques es van revoltar, van matar el mateix Moctezuma i van expulsar els espanyols de la ciutat. Hernán Cortés va perdre la meitat dels seus soldats en l'anomenada Noche Triste, però va aconseguir refer el seu exèrcit i va vèncer els asteques a la batalla d'Otumba. D'aquesta manera, des de 1521 els territoris asteques van quedar incorporats a l'imperi hispànic sota la denominació de Nueva España.
Un altre extremeny, Francisco Pizarro, va ser qui va dirigir la conquesta del Perú, dominat fins aleshores per l'imperi inca. Amb l'ajuda de Diego de Alamagro i amb un nombre relativament reduït de soldats, Pizarro va arribar al Perú el 1531 i va aprofitar-se de la crisi interna i les lluites civils dels inques per conquerir el territori.
Javier Laviña, que impartirà la sessió, és professor d'Història d'Amèrica a la Universitat de Barcelona. Ha participat en una trentena de publicacions relacionades amb la història del continent americà. Ha estat professor convidat a les universitats Central de Venezuela (1990-1991) i Nacional Autònoma de Mèxic (1992-1993).
Comentaris