Itàlia recupera una carta robada de Cristòfor Colom

A l'epístola, escrita el 1493, el navegant anunciava la descoberta del Nou Món als Reis Catòlics

19 de maig del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Les autoritats nord-americanes han retornat a Itàlia una carta original de Cristòfor Colom robada fa com a mínim 24 anys. La missiva, escrita durant el retorn a Espanya a bord de ‘La Niña', el 1493, explica al llarg de vuit pàgines les impressions del navegant sobre la flora, la fauna i la gent del nou continent.

Destinat als Reis Catòlics, el manuscrit era la primera relació dels descobriments de Colom. Va ser traduït al llatí, imprès i distribuït per Europa, tot i que només n'han sobreviscut un grapat de còpies. Una d'elles es va conservar a una biblioteca de Florència fins fa almenys 24 anys, quan va ser robada i substituïda per una falsificació. De fet, el crim no es va conèixer fins l'any 2012, moment en què un informant anònim va revelar la veritat a les autoritats dels EUA. El ministre italià de Cultura, Dario Franceschini, ha declarat que "s'han necessitat moltes verificacions per part d'estudiosos per demostrar que la carta de Florència era falsa".

A partir d'aquí, la carta autèntica va acabar als Estats Units, on va ser subhastada per poc més de 350.000 € i finalment donada per un particular a la Biblioteca del Congrés a Washington. Ara, gràcies a la col·laboració entre les forces de seguretat italianes i nord-americanes, Itàlia ha recuperat un document d'un valor històric extraordinari que fins fa poc no sabia que havia perdut.

A la carta, Colom diu haver descobert "moltes illes habitades per nombroses persones", segons una traducció realitzada per l'Institut Gilder Lehrman d'Història Americana. "Vaig prendre possessió de totes elles [...] sense que ningú oposés resistència", continua l'explorador. I és que Colom fa notar que els nadius "estan desproveïts d'armes, que són totalment desconegudes per a ells, i a les quals no estan adaptats; no a causa de cap deformitat física, perquè estan ben fets, sinó perquè són tímids i plens de terror". Després de passar gairebé cinc mesos a Amèrica, Colom vaticina que els indígenes, "innocents i honestos", seran fàcilment conquerits i cristianitzats.