OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

La cala d'Aiguablava reprodueix àmfores romanes

Una desena de rèpliques d'àmfores d'època romana han estat submergides a la zona de bany per acostar el llegat arqueològic de la costa de Begur als visitants

Carla Galisteo
10 de juny de 2014
Àmfores a Aiguablava
Àmfores a Aiguablava
La cala d'Aiguablava de Begur, al Baix Empordà, és des de l'època romana un port natural on els vaixells s'aturaven a fer escala durant les seves rutes. L'enorme i actiu trànsit naval que ha acollit aquesta costa durant més de dos mil anys ha deixat un extens llegat arqueològic al seu fons marítim, bé pels múltiples naufragis que s'hi van produir, bé perquè moltes embarcacions aprofitaven la parada per llançar per la borda els estris que ja no necessitaven. Ara, el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha submergit reproduccions d'àmfores d'època romana a la platja, en una iniciativa que pretén acostar aquest llegat als banyistes.

Durant les darreres dècades, les múltiples campanyes arqueològiques que s'han dut a terme a la zona han permès recuperar fins a tres vaixells romans datats d'entre els segles II aC i II dC, acompanyats de nombrosos objectes i estris com plats, copes, olles i àmfores. El projecte del CASC ha reproduït part del carregament de dues de les naus que transportaven vi: una primera del segle II aC procedent d'Itàlia, i una altra de finals del segle I aC que venia de Badalona i es dirigia al port de Narbona.

En total, una desena de rèpliques d'àmfores romanes fetes amb ciment massís –per protegir-les de les fortes marees o dels possibles espolis– han estat distribuïdes per la zona de bany de la cala, a una profunditat d'entre 4 i 6 metres i intentant respectar al més fidelment possible el punt on van ser trobades. Es tracta d'una iniciativa pionera a l'Estat que pretén tenir continuïtat els pròxims estius, ampliant el nombre d'exemplars reproduïts i dipositats al fons d'Aiguablava.

A més, a l'octubre es durà a terme una nova excavació per estudiar en profunditat el tercer vaixell, una nau del segle II dC que transportava un carregament d'àmfores bètiques amb oli i tègules.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto