La Comissió de la Dignitat homenatja Carles Rahola en el 80è aniversari del seu assassinat

L'entitat organitza un acte per recordar l'escriptor i tots els qui van ser assassinats pel franquisme

Retrat de Carles Rahola
Retrat de Carles Rahola Pep Cruanyes
8 de febrer del 2019

El 15 de març del 1939, els franquistes van assassinar a Girona Carles Rahola. Aquest escriptor, historiador i polític va ser condemnat a mort per haver escrit contra la guerra, la pena de mort i el feixisme i en favor dels drets de Catalunya. De fet, a la sentència del Consell de Guerra es va definir Rahola com "Uno de los más destacados separatistas de Gerona, colaborador asiduo del diario separatista de esta localidad L'Autonomista en el que escribió artículos literarios e históricos y últimamente otros de carácter político, en los que alentaba a las masas a prolongar inútilmente su resistencia."

Ara, en el 80è aniversari de la seva mort, la Comissió de la Dignitat organitza un acte per recordar l'escriptor gironí i, també, tots aquells que, com ell, van ser assassinats i van patir la repressió franquista, tant els que van anar a la presó com els que es van haver d'exiliar. 

Lectura i concert d'Egmont', de Goethe
En aquest acte, que tindrà lloc diumenge 24 de febrer al Teatre Municipal de Girona, es farà una lectura i concert d'Egmont', l'obra escrita per Goethe el 1787 i musicada per Beethoven el 1810. Traduït al català per Joaquim Pena el 1935 i editat dos anys després per la Generalitat, l'obra va ser destruïda posteriorment pels franquistes, però es podrà representar gràcies a la nova edició que n'ha fet l'editorial Curbet. L'elecció de l'obra no és casual, ja que el text de Goethe narra el procés i condemna a mort del comte d'Egmont per part del Tribunal de Tumults espanyol a Flandes, en temps de Felip II.

Amb aquesta representació, la Comissió vol denunciar els "actes d'opressió política" que es pateixen a Catalunya, la "vulneració de la llibertat, els drets, individuals i col·lectius d'autodeterminació" i l'existència, avui dia, d'exiliats i presos acusats de rebel·lió. 

Les entrades tenen un preu d’entre 10 i 25 € i poden comprar-se a través del web del Teatre Municipal de Girona o bé al mateix teatre. Els fons recaptats amb aquest acte es destinaran a la Caixa de Solidaritat.

Informació pràctica

  • Data: diumenge 24 de febrer, a les 12 h.
  • Lloc: Teatre Municipal de Girona
  • Preu: entre 10 i 25 €