QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Actualitat

La història de l'oli de ginebre, al Museu Etnològic i de Cultures del Món

L'equipament dedica una exposició a la producció d'aquest oli amb propietats terapèutiques a Riba-roja d'Ebre, on ja se'n fabricava a l'època preindustrial

8 de juliol de 2019
Un dels forns d'oli de ginebre que encara es conserven a Riba-roja d'Ebre
Un dels forns d'oli de ginebre que encara es conserven a Riba-roja d'Ebre

Històricament, l'oli de ginebre va ser utilitzat com a remei per a diverses malalties, tant humanes com animals. Aquest oli extret de la fusta i del tronc del càdec ('Juniperus oxycedrus'), va ser emprat per preparar ungüents que s'aplicaven en persones amb èczemes, berrugues o paràsits; com a part de cataplasmes per tractar malalts de pit, angines i refredats, o en infusions que es prenien per remeiar trastorns digestius i nerviosos. A més, l'oli de ginebre s'usava en els animals, per tractar ferides (era un extraordinari desinfectant i cicatritzant) i per combatre paràsits intestinals, polls i paparres.

Un dels llocs del país on aquest oli va prendre especial rellevància va ser Riba-roja d'Ebre, municipi que va fer de la fabricació d'aquest oli una potent inústria ja a l'època preindustrial. Documents d'inicis del segle XVII donen fe de l'existència d'un important comerç, que es va consolidar gràcies, en part, al riu Ebre, ja que servia de canal per comercialitzar el producte. Una de les principals rutes de comerç va ser el Pirineu, a través de les terres de Lleida, per on l'oli era transportat amb rucs, mules i cavalls fins a les grans zones ramaderes del Pirineu.

Aquestes i d'altres històries són les que recull la mostra 'Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre', que de l’11 de juliol al 13 d’octubre podrà veure's a la seu del carrer Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món. A la mostra es podran veure documents antics, eines tradicionals i estris emprats per transportar l'oli de ginebre. 

Mitjançant la realitat virtual, el públic podrà veure com es bastien i com eren els grans forns on es produïa aquest oli, uns forns que encara formen part del paisatge de Riba-roja d'Ebre. A més, diversos audiovisuals expliquen com, a l'interior d'aquests forns, la fusta de càdec acabava transformada en oli de ginebre, un oli que, tot sigui dit, encara és present avui dia, ja que continua utilitzant-se en productes cosmètics i d'higiene personal.

Informació pràctica
 

  • Exposició 'Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre'.
  • Dates: de l’11 de juliol al 13 d’octubre.
  • Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món. Seu de Montcada (carrer de Montcada, 12. Barcelona).
  • Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h. Diumenges i festius, de 10 a 20 h. Dilluns no festius, tancat.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto