La tomba de l'autèntic Dràcula és a Itàlia

Descobreixen la làpida de Vlad de Tepes, el príncep romanès que va inspirar el personatge literari de Dràcula

Retrat de Vlad de Tepes
Retrat de Vlad de Tepes
17 de juny del 2014
Autor
Oriol Gracià
Un grup d'historiadors de la Universitat de Tallin, a Estònia, creuen haver descobert el parador de la tomba de Vlad de Tepes, príncep de Valàquia, el personatge medieval que el 1897 va inspirar Bram Stoker per escriure la novel·la ‘Dràcula'. Fins al moment s'especulava que la tomba era als Alps de Transsilvània, a Romania, si bé ara l'ubiquen en una església de Nàpols, a Itàlia.

Nascut el 1431, Vlad de Tepes va formar part de l'Orde del Drac, una comunitat cristiana creada per aturar l'expansió otomana a l'est d'Europa. El seu pare era conegut amb el nom de ‘dracul', que significa ‘drac', de manera que el jove Vlad va passar a anomenar-se ‘draculea' o ‘dracula', que en romanès vol dir ‘fill del drac'. El 1476, el príncep va desaparèixer durant una batalla contra els otomans. Algunes fonts afirmen que va morir durant els enfrontaments, però d'altres diuen que va ser pres pels turcs. Els investigadors de la Universitat de Tallin asseguren que la seva filla —casada amb un napolità— hauria pagat el rescat del seu pare.

Una làpida descoberta al cementiri de l'església de Santa Maria la Nova de Nàpols ha portat a identificar la tomba. L'expert en història medieval Raffaello Glinni ha explicat al diari'Il Mattino' que la làpida està recoberta d'imatges i símbols de Transsilvània: "Si ens fixem en les escultures de baix relleu, el simbolisme és obvi [...]. El dragó ens remet a Dràcula, i les dues esfinxs oposades representen la ciutat de Tepes".