OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Les ciutats antigues de Djenné estan amenaçades, segons la Unesco

L'organisme les ha afegit a la Llista de Patrimoni Mundial en Perill a causa de la inseguretat a la zona

Daniel F. Galeote
14 de juliol de 2016
La mesquita de Djenné, a Mali -  trevor kittelty / Shutterstock
La mesquita de Djenné, a Mali - trevor kittelty / Shutterstock
La Unesco ha afegit les ciutats antigues de Djenné, a Mali, a la Llista de Patrimoni Mundial en Perill. El Comitè del Patrimoni Mundial, reunit a Istanbul, ha expressat aquest dimecres la seva preocupació pel lloc atesa la seva ubicació en "una zona afectada per la inseguretat" (vegeu contingut relacionat).

Aquesta situació impedeix prendre mesures per combatre diversos problemes, com el deteriorament dels materials de construcció a la ciutat històrica, la urbanització de l'entorn i l'erosió de la zona arqueològica. El Comitè també ha fet una crida a la comunitat internacional per donar suport al país en els esforços per garantir la protecció del lloc.

El primer establiment a la zona data del voltant de l'any 250 aC, mentre que el primer recinte emmurallat es va construir al segle IX. En segles posteriors, Djenné va esdevenir un centre d'aprenentatge i difusió de l'islam i una baula important en el comerç de l'or a través del Sàhara, assolint la seva plenitud comercial entre els segles XV i XVI.

Les seves cases tradicionals construïdes amb maons de tova, de les quals gairebé 2.000 han sobreviscut, estan construïdes sobre monticles (‘toguere') com a protecció enfront de les inundacions estacionals. Entre les edificacions destaca la gran mesquita, construïda el 1907 sobre les runes de l'original. El lloc va ser inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial el 1988.

També s'ha inscrit a la llista el centre històric de Xahrisabz (Uzbekistan), amenaçat "a causa del desenvolupament d'infraestructures turístiques", que ha provocat la destrucció d'edificis dels barris medievals i canvis irreversibles en el seu aspecte original.

El centre històric de Xahrisabz, situat a la ruta de la Seda al sud de l'Uzbekistan, data de fa més de 2.000 anys i va ser el centre cultural i polític de la regió de Kesh als segles XIV i XV. Compta amb edificis monumentals i una sèrie de barris antics que són testimonis del seu apogeu durant els segles XV i XVI. Figura a la Llista del Patrimoni Mundial des de l'any 2000.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto