OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Les sorpreses de la piràmide de Kheops

Segons un nou estudi, els egipcis van utilitzar càlculs matemàtics molt avançats vinculats al perímetre de la Terra i a la distància del Sol

Oriol Gracià
20 d'abril de 2015
Piràmide de Kheops, a Gizeh
Piràmide de Kheops, a Gizeh
La Gran Piràmide de Kheops, situada a Gizeh (Egipte), va ser construïda fa 4.500 anys durant el regnat del faraó Khufu, de sobrenom Kheops. Des de fa temps, l'estudi de l'edifici deixa moltes preguntes per contestar. Per exemple: per què els egipcis empraven blocs de fins a 400 tones per construir els temples? Com els movien? Com van tallar la pedra i van encaixar el granit amb una precisió de tecnologia làser? L'arquitecte Miquel Pérez-Sánchez Pla ha intentat treure'n l'entrellat i, després de dotze anys d'investigacions i càlculs matemàtics ha recreat digitalment la piràmide en una reproducció ‘exacta' que aporta novetats sobre els coneixements científics de l'antic Egipte.

L'estudi conclou que els egipcis de fa 4.500 anys van emprar càlculs matemàtics amb referències al diàmetre de la Terra, a la distància del planeta amb el Sol i amb Sirià, una de les estrelles més brillants observades des de la Terra. "Hi ha elements difícils de digerir, com el fet que l'arquitecte i astrònom Imhotep, responsable de la Gran Piràmide, conegués el nombre pi fins al quart decimal (3,1416) quan es creia que solament es coneixia fins al segon (3,14)", ha explicat Pérez-Sánchez. L'arquitecte admet que, en alguns casos, es podria tractar de casualitats. Ara bé, les proporcions es repeteixen tantes vegades que l'estudi gaudeix d'un alt grau de fiabilitat. Tota la informació que ha aglutinat, l'ha recollit en el llibre ‘La Gran Pirámide, la llave secreta del pasado', un treball sobre urbanisme, arquitectura, enginyeria i arqueologia a partir de l'anàlisi matemàtica.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto