Localitzen a Atapuerca la 'cara del primer europeu'

La troballa del fòssil de la cara d'un homínid que podria tenir 1,4 milions d'antiguitat ajudarà a determinar els orígens del rostre modern

Fòssil de la cara d'un homínid localitzat a Atapuerca
Fòssil de la cara d'un homínid localitzat a Atapuerca María Dolors Guillén / Equipo de Investigación de Atapuerca
8 de juliol del 2022

Aquest migdia, la Fundació Atapuerca ha fet públics els detalls d'una troballa insòlita al jaciment de la Sima del Elefante: el fòssil del maxil·lar d'un homínid que podria tenir uns 1,4 milions d'anys d'antiguitat, una època en què es creia que no hi havia homínids al continent europeu, i que l'equip d'investigadors ha anomenat "la cara del primer europeu". La troballa és tota una fita en l'arqueologia europea.

En aquest jaciment de la serra d'Atapuerca ja s'havien localitzat restes humanes de fa entre 1,1 i 1,3 milions d'anys, fins ara, les més antigues de l'Europa occidental. Ara, durant l'actual campanya, que va començar el passat 17 de juny i que es desenvoluparà fins al 24 de juliol, s'ha pogut excavar per primer cop un quadre superior del nivell 7, amb una cronologia de prop d'1,4 milions d'anys d'antiguitat. És en aquest nou nivell on ha aparegut la cara parcial d'un homínid que, amb aquesta antiguitat, podrien ser les restes més antigues localitzades fins ara.

Un moment històric per a Atapuerca
Durant la presentació, els tres codirectors del jaciment –Eudald Carbonell, José María Bermúdez de Castro i Juan Luis Arsuaga– i la coordinadora del jaciment de la Sima del Elefante, Rosa Huguet, han expressat amb emoció que Atapuerca viu un moment històric. Eudald Carbonell ha assegurat que "aquest descobriment ens fa entrar en la segona dècada prodigiosa d'Atapuerca, després de les grans troballes dels anys noranta –que van permetre posar nom a l'Homo antecessor–" i ha afegit que "ens ajudarà a conèixer l'espècie que va socialitzar la humanitat a Europa".

Bermúdez de Castro ha explicat que aquest exemplar, les restes del qual s'estan analitzant per determinar-ne l'espècie, l'edat i l'antiguitat definitiva, "podria pertànyer a una de les poblacions més antigues que van colonitzar el continent europeu". Arsuaga ha afegit que "ajudarà a determinar l'origen de la cara moderna, quan va aparèixer la semblança amb els rostres actuals. Tot això obligarà, sens dubte, a reescriure la història de l'evolució humana".

El quart viatge SÀPIENS coincideix amb la troballa
La presentació d'aquest gran descobriment ha enxampat el grup que, del 7 al 10 de juliol, participa en el quart viatge SÀPIENS a Atapuerca. Una coincidència extraordinària que no només ha permès als nostres viatgers visitar aquest jaciment de referència mundial en plena temporada d'excavacions, sinó que a més ho han fet el mateix dia que es feien públics els detalls de la troballa més important de les darreres dècades. A més, han tingut el privilegi que l'Eudald Carbonell els ha explicat de primera mà la importància de la descoberta. Us convidem a llegir la crònica del viatge, dia a dia, aquí.