Mil anys del bisbe Oliba

El Mil·lenari Oliba 2018 recorda el bisbe de Vic, que va restaurar la ciutat, va fundar monestirs com el de Sant Miquel de Fluvià i va ser impulsor de les assemblees de Pau i Treva de Déu

Monument a l'abat Oliba a la plaça del Bisbe de Vic, davant del Museu Episcopal
Monument a l'abat Oliba a la plaça del Bisbe de Vic, davant del Museu Episcopal Wikimedia Commons

L’any 1018, Oliba va ser ordenat bisbe de Vic després de la mort de Borrell d’Ausona. A partir d’aquell moment, va començar el seu ministeri episcopal i es va convertir en una figura cabdal de la cultura catalana. L’abat Oliba va restaurar la ciutat i l’església de Manresa, va fundar monestirs com el de Santa Maria de Montserrat o el de Sant Miquel de Fluvià i va ser un ferm impulsor de les assemblees de Pau i Treva de Déu.

Per commemorar els 1.000 anys de l’inici del seu episcopat, enguany se celebra el Mil·lenari Oliba 2018, amb un programa ple d’activitats que tenen per objectiu descobrir la figura de l’abat i els llocs on va deixar la seva petjada. Visites teatralitzades, visites guiades a indrets com la basílica de la Seu de Manresa, el monestir de Ripoll o el centre històric de Vic… són algunes de les activitats que es poden dur a terme fins al desembre d’aquest any per conèixer i apreciar el seu llegat.

A més, el Museu Episcopal de Vic organitzarà l’exposició temporal ‘Oliba, bisbe / Oliba, Episcopus’, que d'octubre de 2018 a febrer de 2019 abordarà la figura de l’abat des de diferents àmbits temàtics: la seva vida, el seu paper com a abat de Ripoll i bisbe de Vic, l’impuls d’edificis, la promoció de la cultura, l’activitat política i la seva memòria.

Per a més informació, consulteu el web del Camí Oliba.