Les millors propostes per descobrir el patrimoni aquest estiu

Aquestes vacances, museus, monuments i jaciments d'arreu del país ofereixen un ampli ventall d'activitats per a tots els públics

Reial Monestir de Santes Creus
Reial Monestir de Santes Creus Job Vermeulen / ACdPC
5 de juliol del 2023

Arriben l'estiu, la calor, les vacances... I l'agenda cultural dels equipaments catalans s'omple de propostes refrescants adreçades a tots els públics! Festivals i concerts, visites teatralitzades, tallers familiars, jocs de pistes, tasts gastronòmics, exposicions temporals... Us fem un recull de les millors idees per explorar el patrimoni català durant els mesos de juliol, agost i setembre.

Música d'estiu als espais patrimonials 
L'estiu acumula les grans cites de l'oferta musical catalana. Entre el 15 de juliol i el 23 d'agost, el Festival de Música de Sant Pere de Rodes celebra la seva 23a edició amb diversos concerts de música clàssica al que, entre els segles XI i XIV, va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries. A l'Empordà tampoc no us perdeu la Schubertíada, un festival que té la música de Franz Schubert com a nexe d'unió i que començarà el 16 d'agost a la canònica de Vilabertran; o la 16a edició del Festival Portablau, un espai de trobada i d'intercanvi cultural a la Mediterrània que del 10 al 12 d'agost programarà tres concerts al jaciment d'Empúries.

Durant els mesos de juliol i agost, el Festival Jordi Savall és la gran trobada de música antiga del Camp de Tarragona. Dirigit pel reconegut intèrpret i director que li dona nom, el festival celebra enguany la seva tercera edició amb diversos concerts als espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister: Montblanc, Santes Creus i Poblet. Una altra proposta imprescindible a la zona és el Cicle de Concerts al Conjunt Monumental de Centcelles, a Constantí, que els caps de setmana de juliol programa concerts de diversos estils musicals en un marc patrimonial incomparable.

A les Terres de Lleida, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona acull el cicle La Pedra Parla, que el cap de setmana del 4 i 5 d'agost farà parlar les pedres d'aquest monestir de monges cistercenques fundat al segle XII amb diverses propostes de música clàssica.

I si teniu previst passar l'estiu a Barcelona, no dubteu a pujar a refrescar-vos a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya. Els dimecres de juliol, quan cau el sol, aquest espai es converteix en l'escenari de les Nits d'Estiu, un cicle de quatre concerts que posa en relleu la diversitat de músiques que hi ha a la Mediterrània.

Cicle de concerts 'La Pedra Parla'
Cicle de concerts 'La Pedra Parla' a Santa Maria de Vallbona - ACdPC

Passejades per descobir tots els racons
Si el que us agrada, malgrat la calor, és caminar i caminar, us fem algunes propostes per fer-ho tot descobrint la història del nostre país. El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) us convida a descobrir les semblances i les diferències entre els monestirs benedictins de Sant Pere de Galligants i de Sant Daniel a Girona monàstica, una sortida que tindrà lloc els dissabtes 8 de juliol, 12 d'agost i 9 de setembre.

El MAC també organitza, a la seva seu d'Ullastret, la Ruta Josep Pla, una passejada literària que explora la relació de l'escriptor amb aquest jaciment ibèric els dies 19 de juliol, 6 d'agost i 17 de setembre. I a la seu d'Olèrdola, Olèrdola, una muntanya d'històries, una ruta de cinc quilòmetres que us convida a descobrir les construccions de pedra seca i les restes arqueològiques de les tombes amb forma humana medievals.

Passejades amb història


Experiències gastronòmiques amb història 
Sabeu què menjaven els monjos a la cartoixa d'Escaladei? Descobriu-ho tot participant a la visita La cuina cartoixana: la cuina blanca i el dejuni, els dissabtes d'agost. La visita acabarà amb una petita sorpresa final en forma de tast!

I si us atrapa el capvespre en aquest espai espiritual i idíl·lic el 4 d'agost, tindreu la sort de poder participar en el 8è Cicle Divendres DiVins, que els divendres de juliol i els dos primers d'agost oferirà visites guiades, un tast de vins de la DO Priorat i actuacions musicals en diversos cellers i espais patrimonials del Priorat. Enguany la trobada homenatjarà l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí i artífex d'una quarantena de cooperatives vinícoles d'estil modernista.

Ara bé, una de les trobades gastronòmiques més esperades de l'estiu és, després de tres anys marcats per la pandèmia, el retorn del Mercat de Santa Teca al Castell Monestir d'Escornalbou. La cita, amb tallers, gastronomia i maridatges, teatre, poesia, dansa i actuacions musicals, tindrà lloc el cap de setmana del 29 i 30 de juliol i coincidirà amb la reobertura de les visites a aquest monument que ha estat tancat durant tres anys per reformes.

Caius i Faustina
 

Jocs d'escapada per gaudir del patrimoni en família
L'oferta d'activitats familiars té un gran protagonista que sempre triomfa entre els més menuts: els jocs d'escapada són sinònim de diversió assegurada! El Reial Monestir de Santes Creus estrena, els dissabtes 5, 19 i 26 d’agost, La relíquia del monestir. El vostre objectiu serà trobar una relíquia que va amagar l'últim abat del monestir i tornar-la al seu lloc original​.

Tampoc no us podeu perdre el nou Visitescape del MAC Barcelona, un joc per capbussar-vos a les profunditats del mar i descobrir l'exposició Naufragis tot jugant en família. O els ja clàssics Escape Room a la Canònica de Vilabertran, per ajudar Blanca d'Anjou a trobar el seu amulet màgic, i L'enigma del museu, un joc d'escapada urbà organitzat pel Museu d'Art de Girona els dimecres 5 i 26 de juliol, 9 d'agost i 2 de setembre.

Visites teatralitzades per a tots els públics
Altres propostes que mai no fallen amb la canalla són les visites teatralitzades, com la que estrena aquest estiu el MAC Ullastret, els dissabtes 8 i 22 de juliol, 5 i 19 d'agost, 9 i 24 de setembre: Adéu Indika us farà viatjar al 197 aC per reviure el desembarcament al port grec d'Emporion de dues legions romanes comandades pel cònsol Cató, amb l'objectiu d'aturar les rebel·lions dels pobles ibers contra les imposicions romanes.

Els diumenges d'agost, podeu descobrir com vivien els templers al castell de Miravet a través d'un dels seus protagonistes en temps de setge, tot fent la visita El castell de Miravet, l'últim bastió dels templers catalans. I si us pensàveu que els influencers són quelcom modern, apunteu-vos a la visita Frederica Dalmau, la primera 'influencer' de la història​, els dimarts 18 i 25 de juliol i cada dimarts d'agost al monestir de Sant Pere de Rodes. 

'Adéu Indika', visita teatralitzada a Ullastret
'Adéu Indika', visita teatralitzada a Ullastret - ACdPC

Exposicions temporals d'estiu
Paral·lelament a la programació estiuenca, durant aquests mesos s'inauguren diverses exposicions temporals als museus catalans. Algunes són molt adients per a l'estiu, com Obert per vacances, que es pot veure al Museu d'Història de Catalunya fins al 10 d'octubre i que fa un repàs de l'evolució del turisme a Catalunya des de la segona meitat del segle XIX fins avui. També Costa Brava: La Descoberta del Paradís, la primera d'una trilogia de mostres dedicades al descobriment, la destrucció i la recuperació de la Costa Brava des del món de l'art.​ Visiteu-la fins al 17 de setembre al Museu d'Art de Girona.

Entre les exposicions fotogràfiques més interessants, des de finals de juny podeu veure al Museu d'Arqueologia de Catalunya Bronzes de Riace, obres mestres de l'art grec clàssic que es presenten a través de les imatges del reconegut fotògraf Luigi Spina. I afanyeu-vos a veure Dora Maar. Viatge a Catalunya, fins al 20 de juliol a l'Arxiu Nacional de Catalunya, i l'exposició de Rosalina Camps La fotografia és l'oxigen que em fa viure, fins al 21 de juliol a l'Arxiu Comarcal del Berguedà.

Aquest estiu també s'inaugura És a no dir, una mostra de Mim Juncà i Alícia Vogel organitzada per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i El Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, dins del cicle Diàlegs: Art, música i patrimoni. Es pot visitar del 7 de juliol al 10 de setembre a la canònica de Santa Maria de Vilabertran.

'Bronzes de Riace', al MAC
Exposició 'Bronzes de Riace' al MAC de Barcelona


Totes les activitats, a l'agenda 'Viu el Patrimoni'
Si amb aquest recull no n'heu tingut prou i busqueu més plans per aquest estiu, us convidem a fer una ullada a l'agenda en línia del Patrimoni Cultural. Hi trobareu aquestes i moltes altres propostes per descobrir el patrimoni arreu de Catalunya. Bones vacances!