QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Actualitat

L'art medieval de Catalunya i Noruega, al Museu Episcopal de Vic

El MEV reuneix per primera vegada obres d'art litúrgic conservades a tots dos països en la mostra 'Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya. 1100-1350'

17 de febrer de 2020
Detall del frontal de Sant Olaf de Trondheim (Noruega)
Detall del frontal de Sant Olaf de Trondheim (Noruega)

Quina relació hi ha entre l'art medieval de Catalunya i el de Noruega? Tot i estar separats per 3.000 quilòmetres de distància, tots dos països conserven gran part de l'art litúrgic medieval que es va estendre per Europa entre els segles XII i XIV, un patrimoni de gran valor que per primera vegada s'exposarà conjuntament a la mostra Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya. 1100-1350, que podrà veure's al Museu Episcopal de Vic fins al 17 de maig. De fet, Noruega i Catalunya conserven el 80% dels frontals d'altar que es van pintar en aquesta època i que encara es conserven (30 a Noruega i més de 50 a Catalunya), alguns dels quals podran veure's a l'exposició, com el de Sant Olaf de Trondheim, ciutat de coronació dels reis noruecs. Una altra peça de gran valor que ha viatjat fins a Vic és el reliquiari de Filefjell, una obra amb caps de dracs que recorda les antigues decoracions víkings.

Per què aquest art només s'ha conservat a Noruega i a Catalunya? Per diversos motius. A Noruega, aquestes obres es trobaven en esglésies situades a llocs recòndits que les protegien de possibles destruccions en moments d'inestabilitat, com ara guerres. A més, el país va patir una crisi econòmica que va fer que les obres d'art no es reemplacessin. En el cas de Catalunya, les obres van quedar protegides pels Pirineus, tot i que també va ser determinant que el nostre país hagi estat tradicionalment catòlic.
 

 

Informació pràctica
 

  • Dates: del 15 de febrer al 17 de maig de 2020
  • Lloc: Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic.
  • Preu: 5 € (exposició temporal) / 8 € (exposició temporal i permanent). Consulteu al web del museu les opcions d'entrada reduïda.
  • Més informació, al web del museu i al tríptic de l'exposició.
  • Activitats paral·leles: durant el temps que duri l'exposició es faran activitats paral·leles com ara visites comentades a càrrec dels comissaris, visites guiades individuals per a grups i familiars, o conferències.
     

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto