Els museus, monuments i jaciments més espectaculars de Catalunya

Són 33 monuments i jaciments arqueològics i 5 museus adscrits a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural que, juntament amb les rutes culturals, formen un conjunt d’experiències imprescindibles

13 de novembre del 2019
Autor
Contingut patrocinat

Catalunya disposa d’un patrimoni cultural molt ric i divers. Arreu del país trobem museus, monuments i jaciments que conserven la nostra memòria com a societat. Alguns d’aquests equipaments patrimonials són titularitat de la Generalitat de Catalunya: 33 monuments i jaciments arqueològics i 5 museus, adscrits a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, que juntament amb les rutes culturals que impulsa formen un conjunt d’experiències imprescindibles per descobrir la riquesa del patrimoni cultural de Catalunya, un recurs turístic de primer ordre.

Equipaments museístics

La xarxa museística catalana s’estén arreu del territori. Està formada per 626 equipaments entre museus i col·leccions obertes al públic que recullen, conserven, difonen, investiguen i promouen el patrimoni cultural moble català. Com a entitats de servei públic, preserven la memòria col·lectiva, fan recerca, eduquen, ofereixen experiències que estimulen la curiositat i l’esperit crític, i participen de la vida cultural, educativa, social i científica del país. Entre aquests museus, la Generalitat de Catalunya gestiona diversos museus nacionals i altres de temàtics que conserven algunes de les peces més extraordinàries del nostre patrimoni cultural. Us els presentem:

Museu d’Arqueologia de Catalunya

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), com a museu nacional, conserva i exposa la col·lecció arqueològica més important de Catalunya. Una destinació museística i patrimonial imprescindible per conèixer l’arqueologia, la història i l’art antic de l’actual territori català. Integra cinc grans equipaments museístics. A la seu central a Barcelona, on es fa una síntesi de la nostra història més antiga, des de la prehistòria fins a l’època visigòtica, es pot gaudir de les millors peces arqueològiques trobades a Catalunya, ara, a través de noves experiències virtuals com el mapatge del mosaic del Circ.

La seu de Girona, ubicada al monestir romànic de Sant Pere de Galligants, explica el passat més antic de les comarques gironines a través de les peces arqueològiques trobades a les excavacions de la zona. A l’Empordà, el MAC gestiona la ciutat grecoromana d’Empúries, al municipi de l’Escala, i la ciutat ibèrica d’Ullastret, capital dels indigets. Forma part també del MAC el conjunt monumental d’Olèrdola, un enclavament estratègic situat al cor del Penedès amb assentaments des de l’edat del bronze fins ben entrat el segle XX.

A més, el MAC gestiona també el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), amb seu a Girona, els Dipòsits Nacionals d'Arqueologia, ubicats a Cervera, i el Centre de Recerca Ibèria Graeca, amb seu a Sant Martí d’Empúries.

Museu d’Art de Girona

Ubicat al Palau Episcopal de la ciutat de Girona, un espai carregat d’història, el Museu d’Art ofereix un ampli recorregut per l’art procedent de les comarques gironines, des del romànic fins a l’actualitat. Conserva la tercera col·lecció d'art romànic i gòtic més important de Catalunya. La visita permet la descoberta d’obres excepcionals, com els retaules dels segles XIV i XV, la biga romànica policromada procedent del monestir de Sant Miquel de Cruïlles, una de les poques que es conserven a Europa, o també la Verge de Besalú, considerada un dels millors exemples gòtics del seu gènere. Noms com Bernat Martorell i Lluís Borrassà també hi tenen presència.

El fons artístic del Museu va, però, més enllà de l’edat mitjana. Està format per 8.500 objectes que engloben des de les colònies gregues fins al segle XX. Precisament aquest últim període té també una presència destacada al museu amb obres de Joaquim Vayreda i Santiago Rusiñol, entre altres. Un passeig artístic que continua a l'antic Hospital de Santa Caterina, on hi ha el quadre més gran pintat mai a Catalunya, “El gran dia de Girona”, de Ramon Martí Alsina.

Museu d’Història de Catalunya

Referent en la divulgació del patrimoni històric i cultural del país, el MHC ofereix un relat interactiu i amè de la història de Catalunya des dels temps més remots fins als nostres dies i es complementa amb tot un seguit d’activitats educatives i culturals, projectes de conservació, tallers i exposicions temporals. És un dels equipaments culturals més arrelats de tot el territori català, adreçat tant a apassionats de la història com a tothom que estigui interessat a conèixer la història del país.

A través de la seva exposició permanent es pot resseguir un relat històric global a través del qual es fa una descoberta de l’evolució de les diverses societats que han viscut en l’actual territori català, tant en la seva dimensió política com econòmica, social i cultural. És també un mirador únic des d’on es pot gaudir d’una inèdita i espectacular perspectiva de la ciutat.

Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Eix del patrimoni industrial català, el mNACTEC preserva i difon el patrimoni industrial i ens explica l’evolució tecnològica i científica de la humanitat, la indústria tèxtil, l’obtenció d’energia i el transport, entre d’altres.

La seu central s’ubica a la fàbrica modernista Vapor Aymerich, Amat i Jover, una de les millors mostres de l’arquitectura industrial modernista de Catalunya, projectada per l’arquitecte Lluís Muncunill. És visita obligada en totes les rutes turístiques de Catalunya.

El mNACTEC també articula un Sistema Territorial que agrupa 26 museus i col·leccions especialitzats en patrimoni industrial, ciència i tecnologia. Cadascun d’ells ofereix una visió temàtica única i explica la industrialització en una part del territori català, tenint en compte tant els aspectes tècnics com els socials i culturals.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

L'esplendor de l'antiga Roma encara perviu a Tàrraco, capital de la província més important d'Hispània. El centre de referència per conèixer la vida de l’antiga Tàrraco és el Museu Nacional Arqueològic, que ens permet fer un recorregut per la història i la cultura d’aquest període. Un conjunt de primer ordre que és Patrimoni Mundial des de l’any 2000 i que apropa al visitant una etapa fonamental de la història europea.

El museu custodia una excepcional col·lecció d’època romana que reflecteix la importància històrica i monumental de la ciutat romana de Tàrraco i dels jaciments arqueològics de la rodalia. Destaquen els mosaics de gran qualitat conservats al museu com el del cap de la Medusa i el mosaic dels peixos. Actualment, el Museu és objecte d'una profunda reforma i està tancat al públic. Mentre duren les obres, es pot visitar l'exposició de síntesi "TARRACO/MNAT" al Tinglado 4 del Port de Tarragona.

El MNAT gestiona, a més, la necròpolis paleocristiana de Tarragona, un dels cementiris tardoromans més coneguts i ben conservats de l’imperi Romà; el teatre romà de Tarragona, construït en època de l’emperador August; la vil·la romana dels Munts, una de les vil·les aristocràtiques més ben conservades de la Hispània romana, i el conjunt monumental de Centcelles, obra mestra de l’art paleocristià en la qual es conserva gran part del mosaic que decora la cúpula, un fet excepcional en si mateix.

Monuments i jaciments arqueològics

Escenaris únics de la nostra història, trobem monuments i jaciments ubicats arreu del país en entorns naturals i urbans espectaculars que aglutinen els valors de Catalunya, de la seva història i cultura. Tots junts ofereixen una lectura històrica i artística que va des dels primers pobladors fins a l’època moderna, amb una gran qualitat arquitectònica i artística i una gran significació històrica.

Es tracta dels conjunts monumentals de Sant Pere de Rodes, Olèrdola i Centcelles; del Reial Monestir de Santes Creus, del monestir de Sant Pere de Galligants, la canònica de Santa Maria de Vilabertran i els castells de Cardona, Claramunt, Escornalbou i Miravet. També la cartoixa d’Escaladei, el convent de Sant Bartomeu a Bellpuig, les cases-museu de Prat de la Riba, Rafael Casanova i Can Tista i Montguix (estudi-taller de Carles Fontserè); la Fàbrica de Ciment Asland; la Farga Ripoll, la Colònia Sedó i la Torre de la Manresana.

També és important el conjunt de pintures rupestres del Cogul; els jaciments ibèrics de Castell de Palamós, el Castellet de Banyoles, el Coll del Moro i Molí d’Espígol; els jaciments d’Empúries i Ullastret; la vil·la romana dels Munts; el Museu i necròpolis paleocristiana i el teatre romà de Tarragona; la Torre dels Escipions; l’arc de Berà; el monestir de Sant Pere de la Portella i el castell de la Granada.

Els monuments i els jaciments arqueològics són elements imprescindibles d’identitat i de vinculació de la ciutadania amb el seu entorn. Hem fet una tria dels imprescindibles a través de la geografia catalana, des de l’Alt Empordà fins a la Ribera d’Ebre

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà)

Al capdamunt de la serra de Verdera s'aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. El centre del conjunt és el monestir de Sant Pere de Rodes, que va esdevenir el monestir més important del comtat d'Empúries tant pel paper rellevant dels seus abats com per ser un important centre de pelegrinatge gràcies a les relíquies que custodiava.

La visita al monestir és el punt de partida a un recorregut que permet passejar pels tres mons sobre els quals s’erigia la societat feudal: els que resaven, al monestir de Sant Pere; els que produïen, al poble de la Santa Creu, i els que lluitaven, al castell de Verdera. Un apassionant recorregut per l’època medieval, en un entorn espectacular, el Parc Natural del Cap de Creus.

Ciutat grecoromana d’Empúries (Alt Empordà)

Empúries és un dels millors escenaris històrics de Catalunya. Situat arran de mar, en una de les badies més boniques del món, la de Roses, en plena Costa Brava, és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les d’una ciutat romana. Passejar pels seus carrers, contemplar els mosaics de les cases romanes o visitar la gran àgora grega ajuden a entendre dues de les grans civilitzacions de la història. Seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, exhibeix en el seu museu monogràfic una de les icones del patrimoni cultural català, l’Esculapi d’Empúries.

La visita al jaciment ha estat enriquida els darrers anys amb nous recursos interpretatius, experiències immersives de realitat virtual i la recuperació de diversos espais que s’han museïtzat amb l’objectiu de comprendre millor com era la vida fa més de 2.000 anys.

Ciutat ibèrica d’Ullastret (Baix Empordà)

Un recinte fortificat amb una espectacular muralla dóna la benvinguda al jaciment d’Ullastret, la ciutat ibèrica més gran de Catalunya i la més ben conservada. Situat al bell mig de l’Empordanet, el jaciment arqueològic ofereix sorpreses permanents: des de la troballa de cranis enclavats, trofeus de guerra que els ibers exhibien en llocs públics de la ciutat i que s’exposen en el museu monogràfic, fins a les excavacions en curs al fossat monumental, símbol de la importància de la que va ser capital dels indigets.

Avui dia, visitar Ullastret és realment viure una experiència única. A banda de poder passejar per les restes d’aquesta gran ciutat ibèrica, gràcies a la sala immersiva que es troba al museu monogràfic, el visitant pot fer un viatge oníric 2.200 anys enrere i recórrer els carrers tal com eren aleshores. La sala permet veure en grup la reconstrucció en 3D de la ciutat, caracteritzada pel seu rigor científic en la part arqueològica i pel màxim realisme en la presentació visual.

Castell de Claramunt (Anoia)

Malgrat haver patit nombroses destruccions i reconstruccions, aquesta fortalesa del segle X és un dels principals exponents de la xarxa Castells de Frontera, que marcaven la línia entre el comtat de Barcelona i l’Al-Andalus. Situat al capdamunt de la serra de la Guàrdia, és fàcil imaginar-se’l vigilant i protegint la conca d’Òdena.

Estava integrat dins el comtat de Barcelona i va ser una avançada del temps de la Reconquesta. La primera notícia d'aquest monument, que avui en dia encara conserva la fesomia de fortalesa i sentinella de la Conca d'Òdena, és del 978.

Castell de Cardona (Bages)

Aquest majestuós conjunt monumental és considerat una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya, símbol de la resistència dels catalans durant la guerra de Successió. L’element més destacable és l'església de Sant Vicenç, construïda al segle XI per acollir una comunitat de canonges, sota el patrocini dels Cardona, anomenats “els senyors de la sal”.

Actualment, el visitant es pot fer una idea de la magnificència de la Col·legiata de Sant Vicenç gràcies a la instal·lació en la galilea de la reproducció de les pintures murals romàniques originals, realitzada amb la tècnica de restauració pictòrica Papelgel. Un cop a l’interior, podrem admirar la seva arquitectura i descobrir la història de l’edifici i els elements arquitectònics més destacats de la que es considera l’obra mestra de l’arquitectura catalana del segle XI i un referent internacional del primer romànic, a través dels mòduls informatius i l’audiovisual que explica el procés de restitució de les pintures.