Els objectes de la memòria robada, al MUME

El Museu Memorial de l'Exili acull l'exposició '#Stolenmemory (Memòria robada)', una mostra dedicada als objectes que els nazis van prendre als deportats als camps de concentració i que ara estan sent retornats als seus familiars

Dos objectes recuperats gràcies a la iniciativa #Stolenmemory
Dos objectes recuperats gràcies a la iniciativa #Stolenmemory MUME
23 d'octubre del 2020

Quan arribaven al camp de concentració, els deportats eren desposseïts de totes les seves pertinences. Al català Ramon Mateu, els nazis li van prendre dos rellotges i una ploma estilogràfica quan va entrar al camp de Neuengamme (Hamburg, Alemanya). Ara, 75 anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial, la seva filla Madeleine ha recuperat aquells tres objectes, un dels quals, segons explica, el seu pare recordava especialment. "Sempre parlava d'un rellotge que era tan i tan maco". Aquesta història ha estat possible gràcies a la campanya #Stolenmemory, impulsada el 2016 pels Arxius Arolsen ‒els més grans del món sobre les víctimes del nazisme‒ amb l'objectiu de localitzar els familiars de deportats als camps de concentració per poder-los retornar els objectes que els nazis els van robar i que van ser recuperats pels supervivents o pels companys dels morts després de l'alliberament. Com a part de la iniciativa, aquest arxiu va organitzar una exposició itinerant sobre la campanya i els objectes, una mostra que ha estat a Venècia, Cracòvia i Barcelona, i que fins al febrer de 2021 es pot veure al Museu Memorial de l'Exili, a la Jonquera.

#Stolenmemory (Memòria robada) es divideix en tres àmbits: un context històric i explicatiu de la campanya, un apartat amb objectes de deportats que ja han estat retornats a les famílies i un tercer àmbit amb objectes que no han pogut ser retornats perquè encara s'està cercant els familiars. D'aquesta manera, la mostra té també com a objectiu ajudar a trobar els familiars d'aquests set deportats: 

  1. Wanda Benkowska (Polònia). Deportat a Ravensbrück i Neuengamme. Objectes per retornar: polvorera i anell.
  2. Neonella Doboitschina (Rússia). Deportat a Ravensbrück i Neuengamme. Objectes per retornar: fotografies, collaret, arracades i anell.
  3. Francisco Navarro Serrano (València, 1911 - Jurançon, 1979). Objecte per retornar: rellotge.
  4. Baldiri Soler Artau (Cassà de la Selva, 1901 - el Voló, 1981). Objectes per retornar: rellotge i cadeneta.
  5. Josep Vergés Font (Sales de Llierca, 1918 - Watensted, Alemanya, 1945). Objecte per retornar: rellotge.
  6. Vicente Borjabad Alguacil (Matute de Almazán, Sòria, 1888 - la Jonquera, 1957). Objectes per retornar: rellotge, fotografia, cadeneta, targeta de visita, claus i anell.
  7. Joan Lladó Mas (Barcelona, 1914 - ?). Objecte per retornar: rellotge.

Els exiliats deportats
Un total de 10.000 exiliats de la la Guerra Civil espanyola van acabar en camps de concentració alemanys: Mauthausen (7.500), Buchenwald (600), Dachau (600), Neuengamme (500), Sachsenhausen (200), Ravensbrück (200), Flossenbürg (150) i d'altres. El 1942, la Creu Roja va demanar a Himmler que autoritzés l'enviament dels efectes personals dels espanyols morts a les seves famílies, però el ministre s'hi va negar pel fet de tractar-se de "petites coses sense valor". Ara, després d'anys de treball de diversos investigadors catalans i espanyol i la campanya #Stolenmemory,aquells petits grans objectes estan retornant, per fi, als familiars dels deportats.



Informació pràctica
 

  • #Stolenmemory (Memòria robada). Fins al 14 de febrer de 2021.
  • Museu Memorial de l'Exili (MUME). Carrer Major, 43. La Jonquera.
  • Entrada general: 4 € (consulteu al web del museu les tarifes reduïdes).
  • Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h i diumenges i festius, de 10 a 14 h.