S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Actualitat

On és la tomba del pare d'Alexandre el Gran?

Una ferida de llança en un cadàver del segle IV aC descobert al nord de Grècia dóna força a la hipòtesi que es tracta dels cos de Filip II, rei de Macedònia

Redacció
27 de juliol de 2015
Efígie de Filip II -  Wikimedia Commons
Efígie de Filip II - Wikimedia Commons
Fa més de quaranta anys, a Verguina, al nord de Grècia, es va descobrir un complex funerari amb tres sepulcres. La primera de les tombes contenia les restes d'un home, una dona i un nen. En la segona, que era més elegant i semblava digna d'un rei, s'hi van trobar les cendres d'un home que els arqueòlegs van relacionar amb les restes del rei Filip II, que va unificar Macedònia i va ser pare d'Alexandre el Gran. De fet, des de 1996, aquest conjunt funerari és patrimoni de la Humanitat de la Unesco, en bona mesura perquè conté la suposada tomba de Filip II. Ara, però, la polèmica ha saltat a primera plana dels diaris perquè sembla que aquella identificació va ser errònia. El rei no era a la segona tomba, sinó a la primera. Almenys això és el que defensa el paleoantropòleg Juan Luis Arsuaga.

Després de reconstruir les restes dels tres cadàvers de la primera tomba, Arsuaga ha arribat a la conclusió que un d'ells és el de Filip II: les restes corresponen a un home d'1,80 metres i que va morir a la quarantena d'anys. I a més té una gran ferida en el genoll esquerre. L'any 339 aC, Filip II va rebre un cop de llança que li va travessar la cama. Així, els documents històrics ajudarien a corroborar-ho. Però no tothom hi està d'acord. Robin Lane Fox, historiador de la Universitat d'Oxford, assegura que les proves presentades no són concloents i assegura que a l'època els cossos dels reis s'acostumaven a incinerar. Per la seva banda, Theodore Antikas, cap d'antropologia de les excavacions de Verguina, sosté que en la tomba número 1 hi havia no tres, sinó set individus, i que es podria tractar de saquejadors o de cadàvers rebutjats. A l'espera dels estudis d'ADN, el misteri d'aquestes tombes continua obert.

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto