Petròglifs de 400 anys sota la sorra hawaiana

Una parella de turistes que mirava una posta de sol a la platja ha descobert accidentalment els gravats

Un petròglif descobert a una platja de Hawaii -  Hawaii Department of Land and Natural Resources
Un petròglif descobert a una platja de Hawaii - Hawaii Department of Land and Natural Resources
16 d'agost del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
En una càlida nit de juliol, una parella de texans passejava per la costa hawaiana per veure la posta de sol, una activitat habitual en les seves freqüents visites a l'arxipèlag. Aquell dia, però, van albirar quelcom inesperat: "un raig de llum... només un raig…" que en reflectir-se en un gran petròglif gravat a la pedra sorrenca va cridar la seva atenció.

Després d'investigar el fenomen més a fons, van descobrir almenys 10 figures que ocupaven una extensió d'uns 18 metres de platja. Altres testimonis afirmen que ja havien vist aquesta sèrie de petròglifs, creats aparentment per habitants aborígens de la costa de Waianae, a l'illa d'Oahu, fa més de 400 anys, però aquesta és la primera vegada que les autoritats han pogut examinar-los.

L'arqueòleg de l'exèrcit Alton Exzabe, un dels primers experts a analitzar la troballa, explica que "tot i que l'exèrcit gestiona milers de jaciments arqueològics a Hawaii, aquest és el primer que presenta petròglifs directament a la costa". Glen Kila, descendent directe de les primeres famílies aborígens de Waianae, assegura que el descobriment és important perquè "registra la genealogia i la religió dels nadius". Kila considera que les talles només les poden interpretar descendents directes dels aborígens que estiguin familiaritzats amb la seva cultura i la seva història.

Les autoritats animen la gent a observar els petròglifs, però no a tocar-los. D'altra banda, la sorra ja ha tornat a cobrir els gravats, però l'exèrcit i el govern de l'arxipèlag s'han compromès a protegir-los, tant si són visibles com si no.