Propostes per gaudir del patrimoni aquesta Setmana Santa

Us suggerim un seguit d'activitats per descobrir alguns dels castells, monestirs, jaciments o museus del país

El MNAT, el museu vivent de l'antiga Tàrraco

Visitar el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) és la millor manera de descobrir l'antiga Tàrraco. És el més antic de Catalunya en la seva especialitat (es va formar en la primera meitat del segle XIX) i gestiona el Museu Arqueològic, el Museu i Necròpolis Paleocristians, el teatre romà de Tarragona, la Vil·la dels Munts (Altafulla), el Conjunt Monumental de Centcelles (Constantí), l'arc de Berà (Roda de Berà) i la Torre dels Escipions (Tarragona).

A més de conservar les col·leccions que custodia, el MNAT desenvolupa una tasca important de recerca centrada en Tàrraco i programes d'activitats divulgatives i educatives. Setmana Santa és un moment ideal per conèixer el museu i la Tàrraco romana. De totes les activitats que s'hi organitzen, nosaltres us recomanem les visites comentades al teatre romà, que ha estat objecte d'unes obres d'adequació i museïtzació, i de les visites comentades a l'exposició 'Tarraco/MNAT', que trobareu al Tinglado 4 del Port de Tarragona, a través de la qual descobrireu l'antiga Tàrraco a través d’una selecció de més de dues-centes peces del fons del museu.

A més, durant la Setmana Santa s'amplia l'horari d'obertura al públic del Tinglado. L’horari especial és el següent:

  • 16, 17, 18 i 20 d’abril, de 9.30 a 20.30 h.
  • 19 i 21 d’abril, de 10 a 14 h.

Ullastret, la ciutat ibèrica més gran de Catalunya

Enfilada al Puig de Sant Andreu, la ciutat ibèrica d'Ullastret és l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya. La ciutat, flanquejada per imponents muralles, exercia com a capital de tot el territori indiketa, del qual n’explotava agricultura, ramaderia, mines i pedreres. Era el centre d’un important intercanvi comercial amb la ciutat grega d’Empúries, que exportava els seus productes i de la qual també n’importava producció exterior. Ullastret domina el paisatge suau de l'Empordà i ha estat testimoni d’una de les troballes arqueològiques més importants dels darrers anys: la dels caps tallats d’Ullastret. Completa el conjunt el Museu monogràfic d'Ullastret, que permet interpretar el jaciment i conèixer la cultura ibèrica a la zona nord-est de Catalunya, on el visitant podrà veure un audiovisual amb la recreació de la ciutat en el seu moment d’esplendor.

El MAC-Ullastret orgnitza un conjunt d'activitats per promoure aquest patrimoni arqueològic, són les següents:

  • Visita teatralitzada inclusiva, en la qual diversos personatges de l’època guiaran els participants a través dels carrers i edificis de la ciutat. La visita acabarà amb un brindis davant del museu. Serà el divendres 19 d'abril, a les 18 h. Es recomana fer reserva prèvia. Per fer-ho, truqueu al telèfon 972 17 90 58 o envieu un e-mail a macullastret.cultura@gencat.cat.
  • Visita guiada 'Coneix la ciutat ibèrica d'Ullastret', una passejada pel jaciment que s'endinsa en la vida quotidiana de la capital dels indigets. Serà el dissabte 20 d'abril, a les 12 h. Es recomana fer reserva prèvia. Per fer-ho, truqueu al telèfon 972 17 90 58 o envieu un e-mail a macullastret.cultura@gencat.cat.
  • Ruta literària Josep Pla, que explora la relació entre l'escriptor i el jaciment arqueològic. Serà el diumenge 21 d'abril, a les 12 h. Més informació i reserves al telèfon 972 17 90 58 o a l'e-mail macullastret.cultura@gencat.cat.
  • 'Fes d'arqueòleg', una activitat familiar per conèixer quina és la feina dels arqueòlegs en un dels jaciments ibèrics més emblemàtics de Catalunya. Serà el dilluns 22 d'abril, a les 11.30 h. Es recomana fer reserva prèvia. Per fer-ho, truqueu al telèfon 972 17 90 58 o envieu un e-mail a macullastret.cultura@gencat.cat.
  • Ullastret en 3D. Si aneu al jaciment, no marxeu sense haver entrat a la sala immersiva, on podreu veure un audiovisual que recrea en 3D la ciutat ibèrica durant l'edat del ferro.

El castell monestir d'Escornalbou de la mà de la minyona Quitèria

El castell monestir d'Escornalbou no seria el mateix sense Eduard Toda, un excèntric diplomàtic, egiptòleg i filantrop reusenc que el va adquirir el 1911 per convertir-lo en la seva residència. El passat d'aquest palau senyorial es remunta a l'època romana. El monestir de Sant Miquel es va fundar el 1153 i el castell es va construir sobre les restes d'una fortalesa romana del segle II.

Però tornem a Eduard Toda, qui va comprar el castell mentre residia a Londres. S'hi va instal·lar definitivament després de la Primera Guerra Mundial, després de fer portar al castell tots els objectes que havia anat recollint al llarg de la vida allà on havia estat (Egipte, la Xina, l'Alguer, Anglaterra...), sobretot llibres. Va omplir fins a 14 sales del amb vora 75.000 volums!

Visita teatralitzada amb la minyona Quitèria
Si voleu descobrir la fascinant història del castell i de Toda, us recomanem la visita teatralitzada 'Quitèria, la minyona d'Escornalbou', que explicarà als visitants vivències, anècdotes i històries de les primeres dècades del segle XX. La visita es fa el segon diumenge de mes, a les 12 h, excepte juliol, agost i setembre. La propera sessió serà el 14 d'abril. Per assistir-hi, cal fer reserva prèvia al 977 63 83 29 o a reservesmonuments.acdpc@gencat.cat.

Empúries, un jaciment únic banyat per les aigües de l'Empordà

Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega i d’una ciutat romana, un enclavament que va ser, molts anys enrere, la porta d'entrada de romans i grecs. Banyat per les aigües de l'Empordà, el jaciment és un escenari privilegiat per entendre la nostra història. Empúries va ser un dels ports principals de la Mediterrània de l’època clàssica i, entre els nombrosos elements que s'hi conserven, destaquen la gran escultura d’Esculapi, les restes de la muralla o la domus dels mosaics, un espai que es pot visitar des del 2017 i que és comparable als que es troben a altres referents arqueològics mundials, com Pompeia i Herculà (Itàlia).

Anoteu-vos les activitats especials què s'han organitzat per a aquesta Setmana Santa:
 

  • Visita romana teatralitzada en què Iulia Domitia o Caius Aemilius, antics habitants de l’Emporiae romana, mostren als visitants com era la seva ciutat i com es vivia a l’Empúries del s. I dC. Del dilluns 15 al dijous 18 d’abril, a les 11.30 h. Es recomana reserva prèvia al telèfon 972 77 59 76 o a l'e-mail reservesempuries@gencat.cat.
  • Empúries virtual, un itinerari pels espais audiovisuals del jaciment, un viatge al passat a través de les ulleres i tauletes de realitat virtual que permetran veure com eren els espais públics de la ciutat grega i romana: el fòrum i l’àgora. Els dies 19, 20 i 21 d’abril, a les 11 h i a les 17 h.
  • 'Salve Populus!', una visita teatralitzada que recorre els principals espais de la ciutat grecoromana amb personatges de l'època que acaba amb una degustació de 'mulsum' (vi romà aromatitzat). 21 d'abril, a les 11.30 h.
  • No marxeu sense visitar el criptopòrtic de la Domus dels mosaics, un espai subterrani i cobert ubicat sota la superfície del peristil, el jardí principal d'aquesta gran casa romana que, per primera vegada, obre les portes al públic equipat amb audiovisuals i 3D. De dilluns a divendres, de 12 a 13 h. Dissabtes, diumenges i festius, de 13 a 14 h.


A més, anoteu-vos l'horari especial de Setmana Santa: del 13 al 22 d’abril, el jaciment estarà obert de 10 a 19 h.

Nova presentació de l’impresionant retaule de Sant Feliu de Girona

El retaule de Sant Feliu va presidir l’absis del temple de Sant Feliu de Girona fins a l'any 1936, quan va ser desmuntada i fragmentada. La peça, que representa les escenes de la vida i el martiri de Sant Feliu, es va realitzar al llarg de 16 anys. El va començar el 1504 el pintor Perris de Fontaines; posteriorment, Joan de Borgonya en va realitzar les taules centrals, i Pere Robredo i Joan de Ventrica en van realitzar la part escultòrica.

La peça, ara desmuntada, es pot veure a les sales 9 i 10 del Museu d'Art de Girona, dedicades íntegrament al retaule. Ara, a més, el visitant pot descobrir aquesta peça monumental amb un audiovisual que n'explica el procés de construcció i recrea com era en origen.

Últims dies per visitar l'exposició sobre Mela Muter
Si aneu a Girona, no us perdeu l'exposició 'De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya', que s'endinsa en la vida i obra de Mela Muter (Varsòvia, 1876 - París, 1967), una de les pintores més reconegudes durant la primera meitat del segle XX. La mostra explorar la trajectòria vital i artística de Muter i, també, la seva relació amb els artistes polonesos establerts a París i l'art català del moment.
L'exposició podrà visitar-se fins al 23 d'abril al Museu d'Art de Girona (Pujada de la Catedral, 12).

Un autèntic banquet grec al Museu d'Arqueologia de Barcelona

Llegiu-ho atentament, perquè la dada impacta: a Catalunya l’any 2013 hi havia 13.226 jaciments inventariats. Una xifra superior a la d’Andalusia, amb un territori més extens, i a la d’Holanda, per fer una comparació. Així ens ho expliquen al web del Museu d'Arqueologia de Catalunya, l'ens que gestiona, estudia, i dóna difusió a un patrimoni tan important com impressionant. Una part de la divulgació són les activitats familiars del MAC, com la recreació d'un banquet grec. Es tracta del taller familiar 'La festa de Dionís', en què petits i grans descobriran la Grècia clàssica a través de la representació d'un banquet de l'època. L'activitat és per a famílies amb nens i nenes de 6 a 12 anys. Per participar-hi, és imprescindible fer reserva prèvia enviant un e-mail a macvisites.acdpc@gencat.cat o al telèfon 93 423 21 49.

'L'esplendor medieval dels castells catalans'
A més, si hi aneu, no us perdeu l'exposició 'L'esplendor medieval dels castells catalans', un recorregut per algunes de les fortificacions més emblemàtiques que s'atura en l'evolució arquitectònica, militar, social i econòmica de cadascuna de les fortaleses. Podeu visitar-la lliurement o mitjançant una de les visites guiades que es fan cada diumenge d'abril, a les 12 h. Aquestes visites tenen una durada d'una hora, el preu està inclòs en l'entrada general del museu i, tot i que no és necessari fer-ho, es recomana reservar prèviament enviant un e-mail a macvisites.acdpc@gencat.cat o al telèfon 93 423 21 49.

La gimcana de l'estrany viatger i el seu mapa, a Olèrdola

La seva situació estratègica, va fer que Olèrdola fos el punt de diversos assentaments des de l'edat del bronze (fa 4.000 anys!) fins al segle XX. El primer assentament protegit és de l'edat del ferro, entre el segle VIII i linici del segle VI aC. Després hi arribaren el poble ibèric dels cessetans, que construïren un 'oppdium' (poblat fortificat) de 3,5 hectàrees, i, al segle I aC, els romans, que hi establiren un campament militar per controlar el territori i  la via d’accés cap a Tàrraco. Gairebé mil anys més tard, Olèrdola va tornar a ser habitada. S'hi edificaren una muralla, dues esglésies i el castell. L'enclavament tingué un paper clau en les lluites territorials entre cristians i musulmans.

Actualment, la fascinant història d'Olèrdola es pot resseguir en un itinerari pel conjunt, que permet veure elements com una casa i una tintoreria/adoberia ibèriques, la muralla i una cisterna romana, un carrer i cases i sitges medievals o les necròpolis de Sant Miquel (segles IX/X - XX) o dels Pla dels Albats, amb tombes antropomorfes excavades a la roca, moltes de les quals pertanyen de neonats i infants.

Una gimcana per descobrir els secrets del conjunt monumental
Aquesta Setmana Santa, a més, podeu conèixer el conjunt monumental amb 'La gimcana del Parc d'Olèrdola: l'estrany viatger i el seu mapa', una activitat que inclou diversos jocs de pistes al bosc que envolta el conjunt. Els participants hauran de superar les trampes que va deixar amagades un estrany viatger vingut de l'Orient fa molt de temps.

L'activitat serà el proper 13 d'abril, d'11.30 a 13 h, i inclou l'entrada i el joc de pistes, però no la visita a l'interior del conjunt històric. Les places són limitades i només es garantirà plaça en cas de reserva prèvia amb un mínim de 48 hores d'antelació. Podeu fer-ho trucant al 93 890 14 20 o enviant un e-mail a mac.olerdola@gencat.cat.

Setmana Santa en família al mNACTEC

Seu, avui dia, del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), el Vapor Aymerich és un dels exemples del modernisme fabril més emblemàtics de Catalunya i una de les fàbriques tèxtils més belles d'Europa. Es va inaugurar el novembre de 1908 com a seu de l’empresa de teixits de llana Aymerich, Amat i Jover. La fàbrica portava els cognoms dels senyors Josep Aymerich, Pau Amat i Francesc Jover, que van encarregar l'edifici a l’arquitecte modernista Lluís Muncunill.

Activitats familiars de Setmana Santa
Qualsevol moment de l'any és bo per visitar el mNACTEC, tot i que Setmana Santa és un dels millors moments per fer-ho en família. El museu organitza diverses activitats per a petits i grans, com un taller de decoració d'ous de Pasqua que permetrà recordar els orígens de la tradició, un altre taller per descobrir joguines d'arreu del món o una visita guiada a l'exposició 'Perill! Salvats per la tecnologia'. En teniu tota la informació al web del Museu o en aquest PDF.

El Museu d'Història de Catalunya, un referent en la divulgació de la història i el patrimoni de Catalunya

Ubicat als antics Magatzems Generals de Comerç, l’únic edifici conservat del vell port industrial de Barcelona, el Museu d'Història de Catalunya va néixer amb l'objectiu de convertir-se en un referent en la divulgació de la història i del patrimoni col·lectiu del país. I això és el que ha fet des del 1996, any en què va obrir les portes. Una mostra d'aquesta voluntat divulgativa són les activitats que hi organitza al llarg de l'any, entre les quals destaquem aquestes de Setmana Santa:

Activitat familiar 'Fem un retaule'
Es tracta d'una visita pel museu a través de la qual els participants descobriran com eren les ciutats medievals en un moment de creixement i de construcció de les esglésies gòtiques. A més, pel camí visitaran el taller d’un artesà i aprendran a fer un retaule. L'activitat tindrà lloc el proper 20 d'abril, a les 11.30 h, té una durada d'una hora i trenta minuts i està recomanada per a nens i nenes d'entre 6 i 12 anys. Per participar-hi cal fer reserva prèvia.

Jordi Sabater Pi, el descobridor de Floquet de Neu
Jordi Sabater Pi va passar a la història per la troballa del Floquet de Neu, el goril·la albí que va viure gairebé 40 anys al Zoo de Barcelona. Però Sabater Pi també va ser un artista, una faceta més desconeguda que dóna a conèixer el MHC amb l'exposició 'L'art de la ciència. Jordi Sabater Pi', que s'endinsa en el Sabater dibuixant, fotògraf i observador del detall. La mostra és gratuïta i es podrà visitar fins al 19 de maig.

'La memòria d'un país'
Una altra activitat que us proposem per a aquesta Setmana Santa és la visita guiada a l'exposició permanent 'La memòria d'un país', un recorregut interactiu per les principals èpoques, cultures, esdeveniments i personatges de la història de Catalunya. Aquest itinerari es fa els diumenges i festius, a les 12 h, té una durada d'una hora i mitja i el preu està inclòs en l'entrada. No cal fer reserva prèvia.

Les llegendes del monestir de Sant Pere de Rodes

El misteri que desprèn el monestir de Sant Pere de Rodes és indubtable. El seu origen està ple de llegendes amb interrogants arqueològics i històrics. És, a més, un dels testimonis més sofisticats de l'arquitectura romànica catalana, un monestir que s'aixeca en un dels cims de la serra de Rodes i que del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries. El conjunt monacal era, i és, impressionant: estava format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències per fer-hi vida i el palau de l'abat. Aquesta Setmana Santa podeu descobrir-lo a través d'aquestes activitats.

Pirates i corsaris: les monedes d’or de Sant Pere de Rodes
"Galeres a la vistaaa!" De llegendes de pirates i corsaris n'hi ha unes quantes a Sant Pere de Rodes, i és que, durant segles, aquests mariners ferotges van navegar i castigar la costa del cap de Creus, al peu de la qual s'alça el monestir. Un d'aquestes pirates és Otxiali, que fa anys que busca un tresor amagat a un pot de ceràmica: 348 monedes d'or i 310 de plata! Otxiali és el protagonista d'una visita teatralitzada per a nens i nenes d'entre 5 i 12 anys que permetrà descobrir tots els misteris sobre els pirates i corsaris medievals.

L'activitat serà diumenge 21 d'abril, a les 12 h, té una durada d'una hora i té un preu de 10 € per als majors de 12 anys i de 6 € per a nens i nenes d'entre 5 a 12 anys. L'activitat és gratuïta per als menors de 5 anys. Cal fer reserva prèvia trucant al 972 38 75 59 / 972 19 42 38 o enviant un e-mail a reservesspv.acdpc@gencat.cat.

Visites guiades al conjunt monumental
És una activitat oblidada, una visita guiada pels espais més emblemàtics d'aquesta joia del romànic català. Les visites tenen una durada de 50 minuts, estan recomanades a partir de 8 anys i les podreu fer els dies 14, 16, 17, 18, 19, 20 i 21 d'abril, a les 11.30 h (en català) i a les 12.30 h (en castellà). El preu és de 3 € (gratuït per als menors de 8 anys). No cal inscripció prèvia.

El casament reial que va posar fi al conflicte sicilià, a la canònica de Vilabertran

Una de les mostres més clares i més ben conservades de l'arquitectura de les canòniques medievals a Catalunya és la de Santa Maria de Vilabertran, situada dins el nucli urbà de Vilabertran (Alt Empordà). Construïda entre el segle XI i XII per l'Abat Rigau, la de Vilabertran i es va convertir en una de les primeres canòniques agustinianes. Està formada per l'església, construïda al segle XII, el claustre, les dependències monàstiques i una ampliació posterior formada pel perímetre emmurallat i el palau abacial.

Unes noces amb molta història
Durant els dies de Setmana Santa s'hi organitza la visita teatralitzada 'Les noces de Vilabertran', que permetrà descobrir la canònica i un dels successos més emblemàtics que hi van tenir lloc, el casament reial que va posar fi al conflicte sicilià. Recomanada per a totes les edats, la visita es farà el 20 d'abril, a les 19 h. Té un preu de 10 € per als majors de 16 anys i de 6 € per a nens i nenes d'entre 8 i 16 anys. És gratuïta per als menors de 8 anys. Per participar-hi, cal fer reserva prèvia al telèfons 972 38 75 59 / 972 19 42 38 o enviant un e-mail a reservesspv.acdpc@gencat.cat.