Quan va acabar l'edat de pedra?

Les troballes en una cova de Sud-àfrica posen en dubte les tesis acceptades fins ara

Border Cave de Sud Àfrica
Border Cave de Sud Àfrica
3 d'agost del 2012
Autor
Víctor Farradellas
Un equip internacional d'investigadors ha descobert a Border Cave (Sud-àfrica) una sèrie d'artefactes que situen els primers caçadors recol·lectors 44.000 anys enrere, enlloc de 20.000, com es creia fins ara. Les eines provenen de la tribu indígena africana dels san i es tracta dels objectes orgànics manufacturats més antics de la història. Tot i que ja existien evidències que situaven el final de l'edat de pedra tardana molt abans de la data establerta, no ha estat fins ara que s'ha pogut demostrar amb proves clares.

Segons publica l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, l'equip ha trobat ossos amb orificis decoratius, puntes de llança i ullals de senglar. No obstant això, la troballa més sorprenent ha estat un bastó llarg amb petits compartiments. En principi van creure que era una fletxa trencada, però quan ho van comparar amb eines més modernes de la tribu van descobrir que es tractava realment d'un aplicador de verí. Anàlisis amb la tecnologia actual han confirmat l'ús d'aquesta eina, en què s'han trobat restes de resina i llavors en una combinació que aleshores resultaria letal.

El descobriment no deixa cap dubte sobre l'adaptació dels san a l'ús de materials orgànics que facilitarien la seva transformació en caçadors recol·lectors.