'Arrels' impulsa la 'Caravana Delta' per connectar la creació artística amb la pagesia

Set artistes acompanyen la transhumància de vaques al delta de l'Ebre en aquesta iniciativa que vol reivindicar l'entorn rural com un espai de creació artística

La 'Caravana Delta' acompanya la transhumància al delta de l'Ebre
La 'Caravana Delta' acompanya la transhumància al delta de l'Ebre Jordi Bosch - Arrels

Cada primavera, els pastors del Delta de l’Ebre traslladen els seus ramats de bous i vaques a la recerca de pastures fresques, en una tradició centenària que es coneix com la transhumància primaveral. Enguany, en el seu trajecte, han pogut gaudir d’una companyia molt especial: set artistes de diferents disciplines que, convidats per la revista Arrels, han viscut l’experiència de la transhumància per inspirar les seves futures creacions.

El músic David Carabén, el performer Jaume Vidal, l’artista visual Marina Monsonís, la il·lustradora Natalia Zaratiegui, l’artista Natacha Sansoz, l’artista escènica Ada Vilaró i el zoòleg i escriptor Andrés Cota han participat, entre el 16 i el 20 de maig, en la Caravana Delta, una iniciativa impulsada per la revista Arrels –que dedica el seu sisè número a la transhumància– per reivindicar l’entorn rural com a espai de creació. El repte que la revista va plantejar a aquest grups d’artistes nacionals i internacionals era clar: canviar els seus estudis pels paisatges del delta de l'Ebre durant cinc dies i recórrer diversos trams de la transhumància en convivència amb els ramaders locals, les vaques i els bous. I, després, expressar l’experiència viscuda en una obra que sigui capaç de connectar natura i art. 

El projecte, que és una creació de l’escriptor Gabi Martínez, també vol posar en valor l’activitat agroramadera i el paper essencial que juga en l’equilibri ecològic dels paisatges del Delta i les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el director d’Arrels, Josep Sucarrats ha posat l’accent en el fet que la Caravana Delta "es mira el territori amb una mirada d’avui. No des d’una vessant nostàlgica ni folklòrica, sinó que hem descobert que el món rural és un espai on es pot crear, on es pot pensar, on poden sorgir debats i solucions pel futur. Per Arrels és molt important aquesta primera acció presencial perquè hem connectat dos mons que ens interessen molt, el de la pagesia i el de l’art i la creació, que són molt més propers del que sembla". 

Us convidem a seguir les cròniques que els participants de la Caravana Delta han anat fent, dia a dia, a Arrels.info, i a llegir més sobre la pràctica centenària de la transhumància al número actual de la revista Arrels.